CCR a decis: Comisia parlamentară de anchetă a activităţii şefului SPP este neconstituțională.

0
527

Comisia parlamentară de anchetă a activităţii şefului SPP, Lucian Pahonțu, este neconstituțională, a decis, marți, Curtea Constituţională. Judecătorii constituționali au admis astfel sesizările PNL și USR.

În sesizare se arată, printre altele, că o comisie de anchetă nu are abilitarea constituţională sau regulamentară să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unei persoane, ci are scopul de a lămuri, de a clarifica împrejurările în care s-au produs evenimente sau au avut loc anumite acţiuni ori întâmplări, precum şi stabilirea concluziilor şi măsurilor ce se impun. În plus, obiectivele anchetei exced funcţiei de control parlamentar şi intră în sfera de competenţă a altor autorităţi constituţionale – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi preşedintele României.

NL a arătat, în sesizarea Curții Constituționale, că Hotărârea Parlamentului este neconstituţională, deoarece încalcă principiul legalităţii prin nerespectarea Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum şi mai multe dispoziţii din Constituţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here