CAZ ȘCOALĂ PENTRU DNA: Cum se finanțează o asociație sportivă din banii publici ai râmnicenilor
În anul 2012, în cadrul ședinței Consiliului Local din data de 27.09.2012, conducerea de atunci a propus și a votat o hotărâre locală privind asocierea Municipiului Râmnicu Sărat cu asociația Olimpia Râmnicu Sărat 2010 Club Sportiv, în vederea susținerii cu bani publici a echipei de fotbal Olimpia Râmnicu Sărat 2010.
La vremea respectivă, Asociația era condusă de un apropiat al fostului primar de Râmnic, motiv pentru care s-au transferat din fonduri publice diferite sume de bani în conturile acestei asociații sportive. În respectivul acord de asociere pentru susținerea echipei de fotbal Olimpia, Municipiul Râmnicu Sărat se obliga să susțină activitățile echipei de fotbal din municipiu în competițiile sportive, iar Asociația Olimpia Râmnicu Sărat 2010 Club Sportiv se obliga să utilizeze sumele alocate de Consiliul local Râmnicu Sărat exclusiv pentru finanțarea cheltuielilor aferente activităților echipei de fotbal din municipiul Râmncu Sărat.
La articolul 4 din respectivul acord, municipul Râmnicu Sărat se obliga să vireze diferite sume de bani solicitate de Asociație în conturile proprii pentru diferite acțiuni competiționale. La vremea respectivă, Comisia pentru activități economico-financiare și agricultură era condusă de o persoană care acum se află în sfera puterii locale, drept pentru care respectivul raport de avizare a fost aprobat fără mari dificultăți. De menționat este faptul că în 2012, respectivul acord de asociere avea o valabilitate de patru ani de la dat asemnării lui de către părți, însă nu se știe exact dacă documentul a fost prelungit sau reactualizat.
Este foarte adevărat că respectivul proiect se sprijină pe mai multe puncte ale legilor nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice aloate pentru activități nonprofit de interes general, actualizată, prevederile articolului 2 si articolului 18^1 din Legea nr.69/2000 a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare, prevederile Ordinului nr.130/2006, privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cluburilor sportive de drept privat și ale asociațiilor pe ramură de sport județene și ale municipiului București, modificat prin Ordinul Agenției Naționale pentru Sport nr.236/2006.
Acum, la mai bine de 5 ani de la respectiva schemă financiară, aceeași asociație cere un nou sprijin financiar pentru „Sprijinirea activității de selecție, pregătire și participare la competiții a Asociației Olimpia Râmnicu Sărat 2010 Club Sportiv în anul 2017„. Respectivul proiect a fost deja depus la Primărie și a obținut 92 de puncte, ceea ce înseamnă că cei aproximativ 297.000 RON la care se adaugă o cofinanțare din partea Asociației de 33.146 RON, sunt eligibili pentru finanțare, însă trebuie doar să treacă de girul consilierilor locali în ședința din data de 31.05.2017, lucru care probabil se va întâmpla din cauza majorității unui partid și lipsei de opoziție din Consiliu.
Mergând ma departe cu informațiile, reamintim cititorilor că un caz asemănător de finanțare a unei echipe de fotbal din bani publici, descoperit de procuorii DNA, a avut loc și în municipiul Buzău, când primarul PSD de atunci, Constantin Boșcodeală a fost acuzat de procurorii anticorupție de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată. Concret, Boșcodeală a fost acuzat că timp de șase ani ar fi acordat unor asociații sportive, printre care și GLoria Buzău, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local, situație care pe alocuri se regăsește și la Râmnic.
Întregul proiect de hotărâre poate fi consultat AICI