Problemele de la Spitalul Judeţean Buzău devin de-a dreptul incendiare. Pacienţii, în pericol
Cea mai mare unitate medicală din judeţul Buzău continuă să se confrunte cu menţinerea stării precare a infrastructurii medicale sau mai bine zis modul defectuos în care aceasta este amenajată sau „refăcută”, „modernizată”.
Spitalul Judeţean Buzău la un pas de tragedie
O nouă tragedie de proporţii ar fi putut avea loc în Spitalul Judeţean Buzău vineri, 9 februarie, când s-a produs o deflagraţie la instalaţia de oxigen de la Unitatea de Primiri Urgenţe, cu degajări mari de fum, ceea ceea ce a creat panică, deşi presa nu a relatat decât despre o simplă defecţiune. De data aceasta, pacienţii au avut zile, toţi fiind evacuaţi. Incidentul este un semnal de alarmă şi naşte întrebări privind instalaţiile de oxigen care ar trebui să salveze vieţi, nu să le nimicească. Să nu uităm de situaţiile când instalaţiile electrice au curmat multe vieţi omeneşti: în octombrie 2021, la spitalul de boli infecţioase din Constanţa au murit 7 oameni pe Secţia ATI din cauza instalaţiei electrice vechi, suprasolicitate, care a luat foc şi a lipsei instalaţiei de detectare incendiu. În iulie 2023, la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Copii din Bucureşti un transformator a luat foc, fără a exista victime, în condiţiile în care transformatorul era nou, fiind cumpărat în toamna anului 2021.
De circumstanţele producerii exploziei s-a interesat inclusiv Avocatul Poporului, care a solicitat mai multe documente legate de asigurarea protecţiei muncii. Vom reveni cu un update pe subiect după ce vom avea şi o poziţie oficială din partea Avocatului Poporului.
Contractele păguboase de la Spitalul Buzău pun în pericol viaţa pacienţilor
Se ridică întrebarea cine este vinovat pentru defecţiunea de la instalaţia de oxigen de la UPU Buzău? Cine a efectuat lucrările şi cine trebuie tras la răspundere?
Pe surse am aflat că este vorba de firma Medical Gazplus, una din firmele aflate în graţiile managerului spitalului buzoian, Claudiu Damian. Ca lider al unei asocieri formate cu Future Engineering, alături de 2 subcontractanţi (Inmed şi ADCA Proiect Group), Medical Gazplus a obţinut de la Consiliul Judeţean Buzău contractul Elaborarea documentaţiei tehnico-economice (Proiect Tehnic) şi execuţia lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiţii Consolidarea infrastructurii medicale de la SJU BZ, în contextul pandemiei cauzate de COVID-19. Investiţia este finanţată prin POIM 2014 – 2020 şi se cifrează la 6.764.586 de lei. Contractul ar fi trebuit să se deruleze în intervalul octombrie 2022 – decembrie 2023, dar termenul de finalizare nu a fost respectat, lucrările derulate cauzând şi în prezent disconfort angajaţilor şi pacienţilor spitalului. Unul dintre motivele pentru care nu a fost respectat termenul de finalizare este şi faptul că firma nu are nici oameni şi nici capacitatea tehnică să pună pe picioare investiţia.
Angajaţi ai Medical Gazplus sunt angajaţi ai Spitalului Judeţean Buzău
Doi angajaţi ai spitalului (din care unul este vărul managerului unităţii spitaliceşti) sunt şi salariaţi cu normă întreagă ai firmei. Ei prestează efectiv activitate pentru această societate în timpul programului de lucru de la spital, beneficiind practic de 2 salarii pentru 8 ore de muncă, care se desfăşoară simultan. Există voci în spital care spun că salariile încasate de la Medical Gazplus de către cei doi ajung, de fapt, la managerul Claudiu Damian, ca recompensă pentru „ajutorul” dat la atribuirea contractului.
Calitatea execuţiei Medical Gazplus rămâne sub semnul întrebării din mai multe puncte de vedere. Sunt voci în spital care susţin că deflagraţia a fost generată de incompetenţa angajaţilor Medical Gazplus.
Mai mult, în luna ianuarie 2024, în timpul execuţiei lucrărilor, angajaţii Medical Gazplus au avariat reţeaua electrică a spitalului şi au beneficiat de tratament preferenţial: defecţiunea nu le-a fost imputată nici financiar şi nici nu au fost puşi să efectueze reparaţia. Greşeşti, dar nu plăteşti! – întrebarea care se ridică este cum de a scăpat Medical Gazplus de sancţiune?
Explicaţii privind contractele bănoase mai mult ca sigur se află în biroul managerului spitalului, Claudiu Damian.