Raportul Curții de Conturi: „Municipalitata râmniceană a efectuat plăți nelegale”
Neregulile constatate de râmnicenii de rând au fost sesizate și de experții corpului de control al Curții de Conturi într-un raport datând din anul 2014. La acea vreame, experții au constatat faptul că UATM Râmnicu Sărat a garantat în perioada 2009 – 2014 pentru unitățile din subordine acordarea de împrumuturi în lei în valoare totală de 3.814 RON, precum și euro în sumă de 3335 euro.
Pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea acestor împrumuturi, UATM Râmnicu Sărat nu a constituti fondul de risc în afara bugetului local, încălcându-se astfel prevederile articolului 64 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale. Totodată, la data de 31.12.2014 nu erau înregistrare în evidența contabilă a primăriei dobânzi aferente împrumuturilor contractate în valoare de 5788 mii RON, precum și neînregistrarea în conturi extrabilanțiere a unei sume de 7837 mii RON. Seria neregulilor efectuate de UATM Râmnicu Sărat se leagă și cu o serie de plăți nelegale intermediate de ADP Râmnicu Sărat astfel: ADP a plătit în mod nelegal către SC Proms Concept Group SRL București pentru realizarea și reabilitarea străzilor din municipiul Râmnicu Sărat suma de 1742 mii RON. La jaful din Râmnic a fost părtaș și fostul Consiliul Local prin validarea plății unei sume de 417 mii euro nejustificată. Astfel, conform specialiștilor Curții de Conturi, pentru aceleași lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere s-au emis de către ADP și s-au validat de către UATM Râmnicu Sărat, bilete la ordin peste valoarea totală, contrar prevederilor art 61 (2) din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale.
Nu s-au înregistrat în contabilitatea primăriei mai multe venituri din chirii
Municipalitatea a mai efectuat o plată nelegală și către o societate din Cluj Napoca. UATM Râmnicu Sărat a plătit către SC SZD Electro SRL Cluj Napoca pentru realizarea lucrărilor de modernzare și extindere a sistemului de iluminat public în municipiu suma totală de 2622 mii RON. În altă ordine de idei, Primăria nu a organizat și condus conform dispozițiilor cuprinse în Regulamentul operațiunilor de casă aprobat prin Decretul nr.209/1976 mai multe sume de bani. Astfel, nu s-a depus în casierie și nu s-au înregistrat în registrul de casă venituri din chirii încasate în numerar și restituri de avansuri neutilizate în valoare de 2000 RON. Au fost făcute plăți nelegale sub forma avansurilor în numerar și decontarea cheltuielilor de transport și diurnă unui număr de 6 persoane care nu aveau calitatea de salariați ai Primăriei. Prejudiciul în acest caz a fost de 16.000 RON.
CITEȘTE ȘI: Panică printre pușcăriabilii din Parlament
Managerii entităților publice verificate nu și-au însușit în toate cazurile constatările auditorilor publici externi, ca atare, în timpul concilierii contestațiilor sau prin obiecțiunile depuse la actele de control întocmite, au formulat puncte de vedere aflate în dezacord cu ceea ce au constata auditorii publici externi. Punctele de vedere ale managerilor instituțiilor veriricate au fost puerile și s-au limitat la formulări generaliste, fără a fi susținute cu documente probatorii legal întocmite, comentarii axate pe considerații și principii juridice situate în afara naturii reale a spețelor instrumentate și prin afirmații limitate la considerentul că simpla aprobare, prin bugetele locale, a unor fonduri publice ar legitima angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor cheltuieli nejustificate și situații în afara cadrului legal permisibil. În urma controalelor efectuate de ofițerii Curții de Conturi organele de anchetă au intrat pe fir. Potrivit unui articol publicat de stiripesurse.ro, rapoartele municipiilor Buzau, Timisoara, Galati, Drobeta-Turnu Severin, Lugoj, Caracal, Campulung Moldovenesc, Gheorgheni, Mangalia, Targu-Mures, Arad, Pascani, Targoviste, Ramnicu Sarat, Tecuci, Calafat, Radauti, Fetesti, Beius au intrat sub lupa DNA și DIICOT.