Editorial

20 de ani de când râmniceanca Livia Bogdan a pierit în atentatele din Spania

În ziua de 11 martie 2004 o veste tristă cutremura toată Spania, după producerea unui atentat terorist la Madrid, soldat cu 192 de morți, între care 16 români și peste 1500 de răniți.

Întreaga Spanie și ulterior întreaga lume avea să cunoască furia teroriștilor, care au decis să monteze zece bombe la Madrid și în mai multe suburbii la bordul a patru trenuri care se îndreptau către gara Atocha, din Madrid.

Aceștia au ascus 12 rucsacuri încărcate cu explozibil , care cântăreau peste 100 de kilograme.

Prima explozie a avut loc la ora 07.39, când foarte multe persoane se îndreptau către serviciu, în trenul care venea dinspre Guadalajara.
Cea de-a doua explozie a fost consemnată 1 minut mai târziu, , la stația Santa Eugenia, urmată, la diferență de câteva minute, de o alta produsă în trenul de navetiști care venea din direcția Alcala de Henares.

Cea de-a patra explozie s-a produs în același tren dar în vagonul 3, chiar înainte ca ușile acestuia să se deschidă.

Însă, probabil cea mai mare panică s-a instalat la ora 8 dimineața, în stația Pozo del Tio Raimundo, când alte două bombe au explodat într-un alt tren care tot din gara Alcala.

În total, atacatorii au detonat zece bombe în cele patru trenuri, chiar dacă ulterior, pirotehnicienii au mai descoperit și detonat controlat alte trei bombe.

Atentatele s-au soldat în total cu 192 de morţi, dintre care 41 au fost cetăţeni străini, 16 fiind români. Numărul total al persoanelor rănite s-a ridicat la 2.084, potrivit sentinţei din procesul desfăşurat în 2007 la Audienţa Naţională. Dintre răniţi, 171 erau români, potrivit datelor furnizate la 10 martie 2014, de Ministerul spaniol de Interne cu prilejul comemorării a zece ani de la tragicul eveniment.

Printre cele 16 victime din România, s-a numărat și râmniceanca Livia Bogdan, pentru care ziua de 11 martie însemna pentru ea o zi ca oricare alta.

După ce a ieșit din locuință, însoțită de iubitul ei, s-a îndreptat către gară, pentru a ajunge la muncă, însă din păcate, totul avea să se transforme într-o tragedie, după tentatul terorist.

Din acel moment lucrurile au fost dezbătute și comentate de întreaga planetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *