Ce înseamnă cu adevărat terorismul – Studiu de caz: HAMAS
În teorie, termenul de “teroare” se identifică cu acea stare de teamă exagerată care paralezează, înspăimântă și deranjează societatea. Unii specialiști spun despre terorism că acesta ar fi o formă de organizată în principal din teroare, dar cei care combat această teorie spun că teroare este o stare psihică, în timp ce terorismul se referă la activitatea fizică de violență în masă. Se știe că terorismul are “un character coercitiv menit să influențeze prin manipularea voinței victimelor sale directe și a publicului țintă”. Potrivit ideologiilor care privesc direct combaterea terorismului – Legea 535/2004, se referă la terorism ca la un act/ansamblu de acțiuni și/sau amenințări care prezintă pericol public și afectează securitatea și integritatea națională.
Cauzele premergătoare apariției fenomenului HAMAS.
Hamas reprezintă acronimul provenit din limba arabă care se referă la Mișcarea de Rezistență Islamică (Harakat al-Muqawamah al-Islamiyya), fiind o mișcare de rezistență islamică aparținută de aripa Frăției de musulmani în Palestina. Mișcarea musulmană “Frăția” s-a conturat ca o organizație universală care constituie cea mai mare mișcare islamică din contemporaneitate. Aceasta se caracterizează prin înțelegerea profundă, corectă și prin îmbrățișarea completă a tuturor conceptelor islamice de toate aspectele culturii,credinței,vieții,politicii,educației,economiei, societății, justiției și judecății, răspândirea islamului,educație, informații,știință ocultă,artp li convertire la islam.
Unele surse spun despre Hamas că a luat ființă în anul 1987, fiind creată inițial de către șeicul Ahmed Yassire, Abdel Aziz al-Rantissi și de Mohammad Taha, toți aparținători ai aripei palesitnien a Frăției Musulmane din Egipt la începutul primei Intifade, dar Hassam susține puternic că realitatea este alta; Mosab Hassam Yousef, fiul cel mai mare al șeicului Hassan Yousef , este unul din cei 7 fondatori ai organizației Hamas, acesta dactilografiind și un memoriu în care povestește detaliat evoluția tatălui său, dar și propria sa istorie în interiorul acestei organizații extremiste.
Aflată într-o continuă dezvoltare, Frăția Musulman a fost ocupată de un număr din ce în ce mai mare de adepți israelieni, astfel încât numărul tinerilor din mișcarea islamică, mai ales cei din Fâșia Gaza au decis să ia măsuri împotriva acestei expansiuni extraordinare a adepților.
Sursele de finanțare ale Hamas
Atunci când vine vorba de finanțarea organizației, Hamas se bucură de un impresionant sprijin financiar. Adversarii lor spun că organizația a crescut mult în ultima perioadă grație acestui motiv. Aceștia primesc sprijin financiar de la organismele neoficiale saudite,dar și de la alte state din Golf (mai nou, primesc bani și de la Iran). La nivel global există o rețea largă de asociații de caritate și comitete care desfășoară o activitate intensă în zone, în baza a două legi iordaniene; prima este Legea Instituțiilor
Sociale și de Caritate, iar cea de-a doua lege se referă la Regulamentul privind colectarea de Fonduri de Caritate. Organizația se folosește foarte mult de aceste legi, prin înființarea periodică a asociațiilor caritabile și a comitetelor. Un aspect important în reprezintă rolul asociațiilor și comitetelor în canașizarea fondurilor din regiune. Nu se face mereu o “deosebire clară între o activitate nevinovată de caritate șI aceea de finanțare a activităților acoperite subversive și teroriste.”
Obiectivele Hamas
Scopul declarat al celor din Hamas este să înființeze un stat palestinian islamic, iar manifestul său orinal militează pentru nimicirea statului Israel. Președintele actual al organizației spune că această grupare va susține puternic înființarea unui stat palestinian pe baza granițelor din 1967 (fostele granițe dinaintea Războiului de Șase Zile), cu Ierusalimul de Est drept capitală a statului. Refuzul repetat a celor din grupare de a recunoaște oficial statul Israel este unul din motivele pentru care gruparea a fost exclusă de la negocierile de pace. Hamas s-a opus în anul 1993 Acordului de la Oslo, care prevedea un pact de pace între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei. Pe parcursul existenței lor, Frăția a înființat o rețea de organisme umanitare (școli și cinci clinici în Cisiordania și Gaza) în anii 1960,1970 și ’80. Gruparea se bazează pe principiile scrie într-o așa-zisă carte fundamentală a Hamas, manual ce a fost publicat în anul 1988, în care se face apel la jihad (război sfânt) și marchează o distanțare decisivă de filosofia non-violentă a Fraților Musulmani.
Din păcate, organizația Hamas continuă să îi îndoctrineze pe copiii musulmani să aspire la a deveni martiri chiar în timp ce Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană solitică înlăturarea grupării din lista organizațiilor teroriste. În media mondială au apărut imaginile dramatice cu nepoții fostei membre a conducerii Hamas, Matyam Mohammad Yousif Farhat, care a devenit celebră după ce a sărbătorit decesul celor trei fii ai săi în timpul celei de-a doua Intifade. Pe imagini se pot vedea cum una din nepoatele ei vorbește cu mândrie despre tatăl său care a fabricat prima rachetă Kassam, ce a fost lansată ulterior asupra Israelului. Un alt copil face apel către generația următoare să continue lupta de eliberare a moscheii al-Aksa, îndemnând la “victorie sau paradis, cu voia lui Allah”. O statistică sumbră datată din perioada anului 2010, arată că în taberele de vară organizate de Hamas în Fâșia Gaza au participat aproximativ 100.000 de copii, toți dintre aceștia fiind “inițiați” în participarea ulterioară la acest “război sfânt”. Comparativ cu această statistică, tot în același an, în taberele umanitare organizate de ONU, au participat 250.000 de copii.
Pe de altă parte, guvernul israelian cere dreptul de a opera în continuare în teritoriile arabe în scopul stopării și prevenirii unor viitoare atacuri. La prima vedere, cererea poate părea legitimă, însă israeliții vor în continuare să mențină controlul din afara Fâșiei Gaza.
Din păcate, evenimentele care au loc astăzi în Orientul Mijlociu, avându-i ca actori principali statele care au stat în spatele conflictelor sângeroase, ne apropie rapid de împlinirea profețiilor din Sfânta Scriptură, care spun că Siria, Egiptul și ceilalți vecini ai Israelului vor fi exterminați.