Editorial

Despre „Statutul Elevului” și colectarea ilegală a fondului clasei. Practici încă de actualitate

Odată cu începerea noului an școlar mai multe directive  s-au schimbat, însă atât părinții cât și elevii nu sunt încă familiarizați cu noile modificări legislative. Ca în fiecare an de după 1990, prima ședință cu părinții de la început de an școlar îi va constrânge pe aceștia, dacă nu au făcut-o deja, să achite o sumă de bani pentru fondul școlii și o alta pentru fondul clasei.

Cine are copii la școală pot spune că aceste sume nu sunt chiar modice, ci vorbim de câteva sute de lei. Banii sunt colectați în prezența cadrelor didactive, precum dirigintele de clasă sau învățătorul, iar părinții care refuză să dea acei bani, din motive personale sau din alte motive, vor fi fără doar și poate catalogați de ceilalți părinți, iar copilul ar putea avea de suferit pe parcursul anului școlar. Colectarea fondului clasei este o practică care a fost interzisă de lege, însă aceasta este încă de actualitate. De cele mai multe ori, banii pretinși sunt folosiți pentru așa zise îmbunătățiri în sala de curs sau pentru achiziționarea altor obiecte didactice. Sumele cerute de cadrele didactice pot ajunge chiar și la peste 200 de RON, asta în cazul în care vorbim despre o unitate de învățământ cu renume. Gândiți-vă că o familie are doi elevi la școli diferite și ar trebui să achite pentru fiecare câte 200 de RON; evident că efortul financiar va fi unul destul de mare, mai ales că acei bani sunt de cele mai multe ori nejustificat.

CITEȘTE ȘI: „Statutul elevului” a intrat oficial în legalitate. De ce drepturi se vor bucura elevii din toamnă

Conform legislației în vigoare, unitățile de învățământ precum și personalul didactic sau auxiliar care colectează în mod abuziv bani sub orice pretext, pot fi sancționați chiar cu închisoarea. Părinții nu ar trebui să uite nicio  clipă că învățământul de stat este absolut gratuit, manualele sunt gratuite, auxiliarele nu sunt obligatorii iar colectarea fondului clasei și al școlii este ilegală.

Elevii și Statutul Elevului

În altă ordine de idei, odată cu începerea noului an școlar o altă modificare legislativă se referă la Statutul Elevului. Acesta a intrat oficial în vigoare și prevede mai multe drepturi pentru elevi printre care și dreptul de a merge cu telefonul mobil la clasă cu mențiunea că acesta trebuie să fie închis în timpul orelor, posibilitatea contestării notelor obținute și mai ales neobligativiteatea purtării uniformei școlare. În municipiul Râmnicu Sărat sunt unități de învățământ de elită conduse de directori cu mentalități sovietice care cu siguranță nu le va oferi dreptul elevilor de a veni fără uniformă la cursuri, obligând astfel părinții să achiziționeze respectivele haine. Pentru ca noile modificări legislative să fie cunoscute de ambele părți, atât de elevi cât și de părinți, diriginții de clasă ar trebui să îi informeze cu privire la aceste noutăți.

Publicația RâmnicPress vă va sta alături pe tot parcursul școlar și vă invită să ne sesizați orice abatere comisă în orice unitate de învățământ din municipiu și din localitățile limitrofe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *