Editorial

La loc comanda: Tescaru, directorul Companiei de Apă le-a încurcat „apele-meteorice” primarilor Cîrjan și Toma

Enclava Tescaru & Co. a decis să tragă încă o palmă aprigă peste botul sărăcit al buzoienilor și râmnicenilor, asta după ce scandalul dintre primarul municipiului Buzău, pesedistul Constantin Toma și gașca condusă de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu și directorul Companiei de Apă Buzău, Ionel Tescaru a ajuns la un alt nivel.

Chiar dacă municipalitatea râmniceană s-a lăudat cu „o mare reușită” juridică, oprind aparent plata apei meteorice, Tescaru a anunțat vineri că atât buzoienii cât și râmnicenii vor plăti, în continuare, apa de ploaie. Vă reamintim că în urmă cu aproximativ două săptămâni, atât primarul Buzăului cât și președintele CJ Buzău au anunțat public că timp de trei luni, locuitorii municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat nu vor mai achita apa meteorică în factura lunară. În week-end-ul care tocmai a trecut, Tescaru s-a aflat în studiourile Focus pentru a discuta această problemă.

Tescaru a precizat fără alte declarații că locuitorii celor două municipii vor plăti în continuare apa meteorică: „În toată lumea se plătește acest serviciu. Știe și domnul primar. Pentru că este un serviciu, ceea ce, practic, înseamnă o problemă de civilizație. Hai să punem  un capac peste gurile de canalizare să vedem ce se întâmplă când plouă. Asta presupune costuri, între­ținere, oameni. Sunt 5.000 de guri de canalizare pe care, înainte să le preluăm noi, Primăria plătea acest serviciu.” a afirmat Tescaru.

CITEȘTE ȘI: Asistații sociali din Râmnic sunt în pragul fericirii: Demersul de obținere al ajutorului social s-a simplificat

Atât Constantin Toma cât și Emanoil Neagu „se lăudau” în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Buzău-2008 că se vor lupta pentru ca buzoienii și râmnicenii să nu mai plătească apa de ploaie: „Noi am luat act, ADI 2008, de dorința domnului primar Toma, care reprezintă municipa­litatea Buzău, ca, pentru o perioadă de trei luni, apa meteorică să fie suspendată de la plată, de către cetățeni, începând cu luna ianuarie, în funcție și de hotărârile pe care le dau cele două municipa­li­tăți, Buzău și Râmnicu Sărat“, a spus Petre Emanoil Neagu. La rândul său, primarul Constantin Toma declara cu aceeași ocazie: „Fac ce trebuie să fac și e legal. Acționez în direcția în care cred că este bine pentru buzoieni, în sensul de a reduce prețul apei și a nenorocitei ăsteia de apă meteorică. Mă voi bate ca buzoienii să plătească mai puțin“.

Potrivit colegilor de la Opinia Buzău, Tescaru susține că lucrurile nu sunt cele prezentate de autorități: „În ADI a fost următoarea propunere din partea municipalității Buzău: a propus Asociației că ar fi bine să se suspende, până când va fi gata studiul. Suspendarea e suspendare, toată lumea a fost de acord și s-a ho­tărât, în ședinta ADI, ca municipiile Buzău și Râmnicu Sărat să dea ho­tărâri de Consiliu Local în care să suspende această plată. Ho­tărârile consiliilor locale municipale de la Buzău și Râmnicu Sărat sunt aproape identice, la virgulă, și spun același lucru, și anume că s-a hotărât să se propună către ADI și să-i ceară să supende această plată pentru o perioadă de o lună, două, sau trei, până când e gata studiul apei meteorice. Până în acest moment, n-avem decât declarații de presă furibunde, crâncene. Dar, din punct de vedere legal, după ce i s-a cerut să i se aprobe, i s-a aprobat de către ADI să dea o hotărâre de Consiliu Local Municipal, trebuiau să găsească temei juridic. Probabil n-au găsit temei juridic, pentru că nu există. S-a dat doar o hotărâre Consiliu Local Municipal care cere ADI să suspende“, a spus Tescaru.

Potrivit aceluiași articol publicat în ziarul Opinia Buzău, Cîrjan, primarul Râmnicului susține că : „Cetățenii trebuie să beneficieze de clemență din partea celor care iau deciziile„. Se pare că primarul Râmnicului a schimbat rapid tabăra, speriat probabil de apropierea împărțirii, de către Neagu, a bugetului județean: „Ca o certitudine, oamenii vor plă­ti apa meteorică, oricât de mult primarul Râmnicului și-ar dori să nu o plătească, alături de primarul Buzăului, chiar dacă pare un conflict, și poate este un conflict între persoane sau între instituții. Po­ziția Râmnicului, prin primarul lui, este aceea de a încerca să armo­nizăm pozițiile în ADI, iar bene­ficiarii, respectiv cetățenii, să aibă parte de clemență, dacă pot să spun așa, din partea celor care iau decizii, astfel încât unul dintre principiile care stau la baza ADI, în care politica tarifară să fie în conformitate cu posibilitățile oamenilor, să funcționeze. Nu ar ajuta o hotărâre de Consiliu Local Municipal, deoarece acea hotă­râre trebuie să invoce o preve­de­re, ori ea nu există (…) Se va plăti apa meteorică până când în ADI părțile vor înțelege că, pentru a diminua facturile cetățenilor, trebuie să convenim și contractele de delegare, care să fie în așa fel modificate astfel încât acestea să fie prevăzute ca acord al părților“ a declarat Cîrjan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *