Editorial

LOVITURĂ DURĂ pentru Biserica Ortodoxă Română: I-au fost tăiate finanțările. Un oficial al BOR: „Această măsură nu bucură Biserica”

După șocul suferit în urma aflării veștii că executivul condus de Dacian Cioloș nu va mai oferi niciun ban pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, Biserica Ortodoxă Română a avut o primă reacție oficială.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române citat de Digi24 afirmă că această veste nu poate bucura Biserica Română: „Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. Este o veste care nu ne poate bucura, dar considerăm că construcţiile începute, inclusiv proiectul Catedralei naţionale va putea fi continuat, întrucât conform legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru această importantă construcţie nu provin doar din partea statului, în primul rând sunt fonduri alocate de Biserică, alocate prin donaţiile credincioşilor şi în ultimul rând din partea instituţiilor statului. Proiectele aflate în derulare în acest moment în cadrul Patriarhiei Române nu vor stopate, cel mult procesul de edificare al lor va fi unul evident afectat, dar în niciun caz stopat„.

CITEȘTE ȘI: BĂTAIE în Sfânta Biserică între preoții din VALEA RÂMNICULUI

 

Stoparea finanțării bisericilor din bani publici a fost una dintre solicitările protestatarilor care au scandat în stradă în urmă cu aproximativ o lună. Totodată, cei din stradă au cerut și impozitarea averilor bisericii. BOR deține aproximativ 80.000 de hectare de teren arabil și păduri, dar și mai multe restaurante, hoteluri, fabrici și ferme.

Pentru a pune capăt speculațiilor Patriarhul Daniel ar fi de acord și cu renunțarea la salariile de la stat. „Suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salarii de la stat, dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv ne-a luat statul ca proprietăți. Noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să dea înapoi ceea ce a luat și cu tot echilibrul acesta nu mai avem nevoie de salarii de la stat și altele„, a declarat șeful Bisericii Ortodoxe Române. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *