MÂNDRU DE ORAȘUL MEU: Istoria fascinantă a pictorului râmnicean Petre Iorgulescu-Yor
Râmnicul a dat de-a lungul timpului, pe lângă personalități istorice care au marcat neamul românesc prin contribuțiile lor militare, sportive și culturale și artiști desăvârșiți. Petre Iorgulescu – Yor a fost un romantic idealist care nu și-a dus revolta până la final; un suflet neliniștit, preocupat în permanență de tehnicile de înnoire ale mijloacelor de expresie.
Născut la 24 decembrie 1890 (decedat pe 29 aprilie 1939), Iorgulescu-Yor și-a ghidat viața după un traseu agitat, aflat într-un climat de efervescență caractezizantă vremurilor trecute, dar și stilului său neliniștit. A absolvit Facultatea de Drept din Iași în vara lui 1914, însă fără prea multe regrete lasă în urmă o carieră politică promițătoare și se dedică pe deplin artei. În 1919 decide să plece la Paris să studieze arta la Academia Julian, apoi la Academia modernă la clasa profesorilor Othon Friesz și Maurice Denis. Un an mai târziu debutează ca artist la Salonul Oficial francez unde organizează prima sa expoziție personală de desene, manifestare elogios primită de presa franceză a vremii.
CITEȘTE ȘI: Povestea extraordinară a pompierului râmnicean Pavel Zăgănescu
Șapte ani mai târziu, în 1927, râmniceanul Iorgulescu-Yor a pictat alături de prietenul său, artistul Vasile Popescu, într-un sat de pe malul Siretului mai multe opere, care ulterior au fost expuse la Salonul Oficial București. Yor se definește ca un excelent peisagist, fiind atras de farmecul Balcicului, de atmosfera medievală a Sighișoarei și de satele transilvănene. Nuanțele sale preferate erau cele calde care îl linișteau. Ultimii ani din viață sunt extrem de triști pentru că lui Yor i se agravează unele suferințe psihice care l-au dus în cele din urmă la suicid.