Povestea casei de pe bancnota de 10 RON
În zona subcarpatică a județului Buzău s-a sedimentat în secolele XVIII – XIX o arhitectură populară extraordinară, cu trăsături deosebite care este ilustrată în muzeu printr-o casă celebră reconstruită în anul 1936 după un exemplar de la începutul secolului XVIII.
Satul Chiojdu Mic este o amplasare de tipul răsfirat cu tendințe de adunare spre centru, fiind amplasat într-o depresiune în formă de culoar pe ambele maluri ale râului Bâsca Chiojdului. Casa din muzeu care este tipărită și pe bancnota de 10 RON este însoțită de o zăcătoare prevăzută cu un acoperiș din șindrilă, sprijinit pe stâlpi, în care se depozitau fructele.
CITEȘTE ȘI: FOTO: Sacoșă de rafie de 3000 de dolari. Tu ai cumpăra-o?
Casa este înălțată pe o temelie din zidărie de piatră de râu în care sunt adăpostite pivnița și încăperea cu unelte. Pereții casei sunt realizați din bârne rotunde de brad cu diametru mic, așezate în cununi orizontale. Acoperișul în patru ape are învelitoare din sită măruntă așezată în formă de „Solzi de pește”. Accesul la catul de sus se face printr-o scară exterioară din piatră, situate pe fațada principală, asimetric. Principalele elemente decorative, realizate prin cioplire și crestare, apar la grinzile și stâlpii foișorului și la pălimarul prispei, prevăzut cu scânduri traforate.