ȘOC: Documentul care ar putea retrage super-imunitatea prezidențială
În urma ultimelor evenimente care au zguduit din temelii scena politică românească, un document aparent banal a fost scăpat din vedere de parlamentarii anti-Băsescu și de mass-media.
În baza deciziei Curții Constituționale a României, numărul 284/21.05.2014, paragraful 44 menționează foarte clar faptul că „(…) președintelui țării îi este ridicată subit imunitatea totală în timpul mandatului și îi este atribuită aceeași imunitate ca și a parlamentarilor prevăzută expres în Legea Fundamentală – art. 72, alin. 1.” Mai exact, Băsescu poate fi anchetat, cercetat sau chiar arestat pentru faptele săvârșite în perioada mandatului cât și înaintea acestuia. Același articol 44 mai menționează că ” (…) în ceea ce priveşte limitele dreptului de exprimare, Legea fundamentală prevede la art.72 alin.(1), având ca titlu marginal „Imunitatea parlamentară”, potrivit căruia „Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”. În conformitate cu dispoziţiile art.84 alin.(2) din Constituţie, „Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător”.
Cu alte cuvinte, dacă analizăm semnificația juridică a documentului emis de Curtea Constituțională a României, vom evidenția „schimarea tacită a super-imunității prezidențiale”. Potrivit CCR, „(…) instituţiei imunităţii, Curtea constată că aceasta este o garanţie constituţională, o măsură de protecţie juridică a mandatului, care are menirea să asigure independenţa titularului mandatului faţă de orice presiuni exterioare sau abuzuri. Garanţia prevăzută la art.72 alin.(1) din Constituţie încurajează titularul mandatului în adoptarea unui rol activ în viaţa politică a societăţii, întrucât înlătură răspunderea juridică a acestuia pentru opiniile politice exprimate în exercitarea funcţiei de demnitate publică. Însă, titularul mandatului rămâne răspunzător, conform legii, pentru toate actele şi faptele săvârşite în perioada în care a exercitat funcţia publică şi care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice. „