Țiganii din Râmnicelu: tunurile evazioniste, control judiciar și instituții care nu își fac treaba
De câțiva ani buni, țiganii din localitatea buzoiană Râmnicelu sunt săltați uneori de oamenii legi din cauza afacerilor dovedite de multe ori drept nelegale cu legume din spațiul intracomunitar. Ca fapt divers, comuna Râmnicelu este cunoscută drept o localitate în care majoritatea oamenilor se ocupă cu cultivarea și comercializarea usturoiului.
Angajații Fiscului cunosc foarte bine circuitul financiar cât și evaziunea produsă de rromii din Râmnicelu, însă chiar și după ce mascații și polițiștii își fac foarte bine treaba, în sensul descinderilor matinale și reținerea pentru 24 de ore, aplicarea legii se sacadează la un moment dat, cânt rromii evazioniști rămân de cele mai multe ori sub control judiciar iar anchetele judecătorilro stagnează. Chiar dacă prejudiciul comis de aceștia se ridică la zeci de miliarde de lei vechi, țiganii evazioniști ajung să fie cercetați sub control judiciar, perioadă în care aceștia își continuă afacerile , păgubesc statul , își țepuiesc partenerii de afaceri și „uită” să achite contravaloarea produselor achiziționate. Este cunoscut faptul că numai în ultimii patru ani, zeci de rromi din Râmnicelu și din satele limitrofe au fost săltați de mascați fiind puși în centrul unor ample anchete încheiate cu confiscarea unor sume mari de bani ori cu sechestru pe mașini ori case.
Cea mai recentă descindere a fost efectuată la finele anului trecut; la începutul lunii noiembrie 2016, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Râmnicu Sărat şi ai secţiilor arondate, împreună cu procurori din Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, au efectuat 15 percheziţii în localităţile Râmnicu Sărat şi Râmnicelu, la societăţile şi domiciliile unor persoane de etnie romă bănuite de înşelăciune şi evaziune fiscală cu produse achiziţionate din spaţiul intracomunitar. Cercetările au scos la iveală faptul că în intervalul iunie 2015 – septembrie 2016, mai multe persoane de etnie romă au achiziţionat, prin intermediul a trei societăţi comerciale, produse agroalimentare din spaţiul intracomunitar, în speţă usturoi din Spania şi Olanda şi fasole din Egipt, uitând însă să achite contravaloarea acestora. În plus, s-au sustras şi de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în vederea obţinerii unor beneficii materiale substanţiale. În baza facturilor fictive de achiziţii emise de cele trei firme, persoanele bănuite ar fi prejudiciat firmele păgubite şi bugetul de stat cu peste 2.000.000 de lei.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIONARE METEO: Buzăul va fi timp de 3 zile sub avertizare de vreme extremă
Cercetările în acest dosar au fost demarate după ce reprezentanţii unei firme din Râmnicu Vâlcea au depus mai multe sesizări la Poliţie şi la unităţi de Parchet prin care reclamau fapte de înşelăciune comise de persoane din Râmnicu Sărat şi din Râmnicelu. După nenunărate sesizări făcute la instituțiile abilitate de către administratatorii societății vâlcene, un cetățean egiptean și o râmniceancă, polițiștii și procurorii buzoieni au demarat cercetările. Anchetatorii au ridicat teancuri de documente şi au audiat ore în şir mai multe persoane bănuite de implicare în lanţul evazionist. Au fost aduse la audieri 11 persoane, fiind reţinuţi Vasile Ibriş, de 45 de ani, şi Fănel Fotache, de 39 de ani, şi ulterior lăsaţi liberi. De atunci, concluziile anchetei se lasă aşteptate, deşi informaţiile puse la dispoziţie de păgubiţi sunt mai mult decât concludente în ceea ce priveşte activitatea infracţională.
Din păcate pentru noi, cetățenii de rând și din fericire pentru evazioniști, la instanța de judecată unde se află dosarul lui Vasile Ibriș, în sarcina căruia s-a impus controlul judiciar, lucrurile par că au rămas încremenite în timp. Vă reamintim că firma Prosper Cereal Lepfan SRL, condusă de Vasile Ibriş, ajutat de Titi Fotache, Fănel Lepădatu şi Fănel Fotache, a cumpărat, de la o societate comercială din Râmnicu Vâlcea, 25 de tone de fasole importată din Egipt. Se întâmpla la începutul lunii martie 2016. Individul a plătit în port 20% din valoarea mărfurilor şi a uitat să mai achite restul de 116.000 lei.
Și în 2014 presa a scris despre un circuit evazionist orchestrat în zona Râmnicelu. Polițiștii buzoieni au efectuat atunci nu mai puțin de 45 de percheziții domiciliare în urma cărora au fost ridicaţi 350.000 de lei şi aproximativ 17.000 de euro, s-a pus sechestru pe maşini şi imobile şi au fost sigilate şase depozite de marfă, în care se afla, în cea mai mare parte, usturoi. În total au fost luați la purificat 44 de administratori de societăți comerciale sau persoane fizice autorizate, suspetacți de evaziune fiscală. Patru dintre aceste persoane au fost acuzate de achiziţii intracomunitare de legume tot din Spania şi Olanda, la preţuri subevaluate scriptic, pe care ulterior le-ar fi comercializat direct sau prin intermediul celorlalţi suspecţi, la preţuri mai mari decât cele menţionate în documentele contabile. Mai exact, suspecţii aduceau cantităţi uriaşe de legume şi declarau statului că le vând cu adaosuri minime. În realitate, marfa era vândută pe piaţa locală la preţuri şi de douăsprezece ori mai mari. Nedeclarate, aceste tranzacţii nu erau impozitate.
Totodată, pentru a disimula destinatarul real al mărfii şi a evita controale inopinate la depozitele deţinute, ar fi achiziţionat marfa în numele altor societăţi aparţinând unor persoane afiliate, care nu deţineau spaţii de depozitare, cu acceptul acestora. Cei patru țigani, toți din Râmnicelu, au fost reținuți la acea vreme, însă un judecător de la Tribunalul Buzău a decis sec că aceștia pot fi cercetați în libertate. Ceea ce este mai dureros pentru plătitorii de taxe este că decizia acelui judecător întărește și mai mult ideea că cei care au bani și comit fapte antisociale au puterea și lor nu li se poate întâmpla nimic. De atunci, niciunul nu a fost deferit Justiţiei. În schimb, toţi şi-au băgat firmele în faliment, iar surprinzător, toate au fost date pe mâna aceluiaşi lichidator.