Monden

Și totuși, cine este Moș Crăciun

Moșul care captivează imaginația copiilor din întreaga lume este unul dintre cele mai iubite personaje ale sărbătorilor de iarnă. Astăzi povestea despre cum Moș Crăciun călătorește în jurul lumii într-o singură noapte, pentru a lăsa sub brad daruri tuturor copiilor, stimulează creativitatea și fantezia acestora. Povestea lui se leagă de povestea nașterii Pruncului Iisus, care spune că Moș Crăciun ar fi de fapt primul creștin şi sfântul cel mai bătrân, fiind soţul femeii care a moşit-o pe Fecioara Maria.

Sorin Lavric povestește în volumul său „Cartea de Crăciun” (Editura Humanitas, 1997) că Fecioara Maria împreună cu Iosif ar fi ajuns la ceas de seară,  în Bethleem. Simţind că i-a venit sorocul să nască, Maria i-a spus lui Iosif că trebuie să se oprească şi cei doi au bătut la o poartă. Era poarta lui Moş Ajun unde au cerut găzduire. Moş Ajun i-a trimis la fratele său mai mare şi mai bogat, Moş Crăciun. El nu a vrut să-i primească, dar Crăciuneasa, soţia lui Moş Crăciun, era o femeie bună la suflet, și i-a oferit adăpost Maicii Domnului, însă nu în casă, pentru că se temea de mânia lui Moş Crăciun, ci în grajdul animalelor. Acolo l-a născut Fecioara Maria pe Iisus. Când Moş Crăciun a aflat că soţia lui i-a adăpostit pe Maria şi Iosif, s-a supărat şi i-a tăiat mâinile soţiei. Dar Fecioara Maria a făcut o minune: a pus mâinile Crăciunesei la loc, a suflat peste ele şi mâinile s-au lipit. Uimit, Moş Crăciun a văzut şi a înţeles minunea, aflând, la venirea magilor, că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus. El s-a căit şi a cerut iertare lui Dumnezeu. Așa ar fi devenit Moș Crăciun un om blajin, plin de bunătate şi de compasiune.

De aceea, Crăciunul este numit şi sărbătoarea familiei. Cu toate acestea, tradiţia legată de acel Moş Crăciun care împarte daruri copiilor cuminţi în noaptea de 24 spre 25 decembrie a apărut abia în secolul al IX-lea.

În anul 325 Împăratul Constantin cel Mare a desemnat oficial Crăciunul ca sărbătoare care celebrează nașterea lui Iisus.

Crăciunul este o adevărată școală despre valorile umane și despre ceea ce înseamnă puterea familiei. Astăzi imaginea lui Crăciun a ajuns să fie cea  a unui bătrân îmbrăcat într-un costum roşu cu blăniţă albă pe margini, purtând cizme negre şi căciulă roşie şi având o barbă mare şi albă, dar sărbătoarea Crăciunului nu și-a pierdut semnificația și aduce atâta bucurie câtă știm noi să facem în jurul nostru și să primim. Sărbătoarea Crăciunului e însoţită de colinde şi mesele rituale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *