NATIONAL

Judecătorii au decis PEDEPSELE inculpaților din „DOSARUL COLECTIV”: Piedone merge la închisoare

Sentința definitivă în dosarul Colectiv a fost anunțată astăzi, după ce magistrații Curții de Apel București au amânat de patru ori verdictul final. În primă instanță, primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și foștii patroni ai clubului Colectiv, printre alții, au fost condamnați la 8, respectiv câte 11 ani de închisoare.

Sunt aproape 5 luni de când judecătorii Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Iugan au rămas în pronunțare în dosarul Colectiv. De la terminarea procesului, din ziua de 21 decembrie, cei doi au amânat de patru ori pronunțarea în acest dosar, iar azi e a 5-a dată stabilită pentru ca ei să anunțe decizia finală.

Pe fond, Tribunalul București i-a condamnat pe cei trei patroni ai clubului Colectiv la câte 11 ani și 8 luni de închisoare. Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4 și actualul primar al sectorului 5, a primit 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Între timp, între termenele procesului, Cristian Popescu Piedone a fost declarat suspect într-un alt dosar, fiind împiedicat în urmă cu două săptămâni de DNA să plece din țară de pe Aeroportul Otopeni. Plângere la Inspecția Judiciară În timp ce așteaptă verdictul final în dosarul Colectiv, primarul sectorului 5 a fost pus sub urmărire penală într-un nou dosar, de această dată având legătură cu activitatea sa ca edil în S5. Iar una dintre rudele celor decedați în clubul Colectiv a cerut, la Inspecția Judiciară (IJ), cercetarea disciplinară a celor doi judecători.

DNA a cerut pedeapsa maximă pentru Piedone La pledoariile finale din decembrie anul trecut, DNA le-a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel București să dea pedepse maxime pentru Piedone, angajatele Primăriei Sectorului 4 și pompierii de la ISUBIF. „Inculpatul (Piedone) a jonglat cu nerespectarea legii, iar instanța de fond a fost prea blândă.

Atitudinea sa a fost sfidătoare, este departe de noțiunea de solemnitate a funcţiei. E cunoscut cu antecedente penale și a continuat să încalce legea”, a precizat procurorul de ședință în sala de judecată.

Cristian Popescu Piedone este acuzat că a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Judecat pentru abuz în serviciu, fără consecinţe deosebit de grave
Verdictul final în dosarul Colectiv era aşteptat în vara anului trecut. Dar atunci, în prima zi programată pentru dezbaterile finale – 14 iunie 2021, judecătoarea Adina Dumitrache a anunţat că e nevoie de un complet de divergenţă, întrucât ea şi judecătorul Andrei Iugan au opinii „definitiv ireconciliabile” în privinţa schimbării încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi funcţionarii publici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *