NATIONAL

La cât timp poți să conduci după ce ai consumat alcool

Alcoolul este o substanta psihoactiva care afecteaza sistemul nervos central si provoaca o varietate de schimbari in comportament. Odata ingerat, alcoolul este absorbit rapid in sange si se raspandeste prin toate organele si tesuturile corpului. Metabolizarea acestuia implica transformarea alcoolului in produse chimice eliminate din organism prin urina si respiratie. In acest context, este important sa stii cum se elimina alcoolul din sange, cat dureaza procesul si ce factori il influenteaza. 

Ce este alcoolul si cum este acesta metabolizat?

Alcoolul este o substanta organica, obtinuta prin fermentarea unor ingrediente cum ar fi cerealele sau fructele. Dupa consum, alcoolul este absorbit rapid in sange, absorbtie care incepe de la nivelul mucoasei bucale. Acesta este apoi metabolizat cu ajutorul enzimelor hepatice. Alcoolul poate afecta corpul uman prin alterarea sistemelor nervoase, musculare si hormonale. Aceste efecte pot varia in functie de cantitatea consumata, de perioada de consum si de raspunsul individual [1].

Alcoolul poate afecta psihicul printr-o serie de mecanisme: reducerea inhibitiilor si cresterea impulsivitatii, stimularea sintezei de endorfine, cresterea activitatii neuronale care se asociaza cu euforie sau anxietate. Consumul excesiv si consumul cronic pot duce la probleme psihiatrice cum ar fi dependenta (alcoolismul), depresia etc [2].

Metabolizarea alcoolului dupa ingestie poate fi rezumata astfel:

  • 30 secunde dupa ingestie – alcoolul incepe sa patrunda in sange si sa circule catre creier;
  • 5 minute dupa ingestie – alcoolul patrunde in stomac, de unde o cantitate redusa este eliminata prin respiratie;
  • 20 minute dupa ingestie – 90% din alcool a ajuns in intestinul subtire, pancreas si ficat;
  • 12 ore dupa ingestie – finalul ferestrei in care alcoolul poate fi detectat in urina [3].

Cum se elimina alcoolul din sange?

Alcoolul se metabolizează în organism prin sinteze enzimatice și este eliminat din sistem prin urină și transpirație. Aproximativ 20% din alcoolul consumat se elimină în aerul expirat, iar 80% se metabolizează în ficat. Ficatul transformă alcoolul în acetaldehidă, care apoi se converteste in acid acetic, care poate fi eliminat din organism prin rinichi și urinare.

E important de stiut faptul ca, la nivelul ficatului, se poate metaboliza o cantitate relativ redusa de alcool, in unitatea de timp; excesul ingerat circulă prin organism in restul timpului [4].

Care sunt factorii care influenteaza viteza de eliminare a alcoolului?

Viteza de eliminare a alcoolului depinde de mai mulți factori:

  • sexul: femeile elimina mai repede alcoolul din sange decat barbatii;
  • varsta: adolescentii, adultii tineri si persoanele in varsta au o rata de eliminare mai mica;
  • alimentele: rata de metabolizare creste odata cu ingestia de alimente;
  • momentul zilei: alcoolul se metabolizeaza mai repede la sfarsitul zilei;
  • efortul fizic: alcoolul de elimina putin mai repede in timpul exercitiului fizic [5].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *