NATIONAL

Sloturi și Elemente de Psihologie: Cum Sunt Construite pentru a Atrage Jucătorii

O importantă parte din campaniile de marketing înseamnă, înainte de orice, să îți cunoști clientul sau potențialul client și să îi oferi fix ceea ce caută. Ideea este că cel care încă nu îți este client să devină ulterior, iar cel care deja te cunoaște să știe să revină mereu la tine. O mare parte din succesul unor asemenea strategii înseamnă să fii un foarte bun cunoscător al pieței, dar mai ales să te folosești de orice tool-uri îți sunt puse la dispoziție: începând cu analizele și continuând cu psihologia comportamentală. Iar aici intervin în schemă mai multe trucuri de care se folosesc cele mai multe industrii, cq să te prindă în mrejele lor.

În ceea ce privește jocurile de noroc ai spune că nu prea este nevoie de vreo intervenție externă, că oamenii deja cunosc foarte bine ce li se oferă, doar că nici aici lucrurile nu sunt atât de simple. Asta și pentru că cei mai mulți sunt reticenți la a face o vizită la un cazino. Însă pentru că au înțeles cum funcționează lucrurile, există mai multe elemente de psihologie de care providerii se folosesc pentru a atrage și implicit a reține interesul clienților, indiferent că este vorba despre o vizită la un local terestru sau despre accesarea unuia online, cum ar fi Frank Casino. Iar cea mai populară alegere, respectiv sloturile, sunt și cele unde se folosesc cele mai multe tertipuri – ți le povestim și știe, ca să le cunoști.

Disonanța cognitivă, atunci când creierul te sabotează

Acesta este un fenomen psihologic care te face să pariezi, o teorie care spune că ești păcălit de propriul creier, ca să nu fii conștient de anumite detalii sau consecințe. În cazul jocurilor de noroc asta înseamnă ca din postura de parior să te detașezi de ideea că ai putea pierde bani atunci când pariezi.

Asta se întâmplă și în cazul sloturilor, pentru că tu continui în ciuda faptului că ești complet rațional și cunoști că șansele tale de câștig sunt cât se poate de mici. Mai exact vezi RTP-ul, care este vizibil și comunicat la fiecare joc, de cele mai multe ori este de puțin peste 90%, ceea ce înseamnă că procentul de câștiguri din totalul pariurilor, pe care le-ai putea primi sunt infime. În pofida acestui fapt, contează mai mult entuziasmul de joc, deși este clar că șansele de câștig sunt împotriva ta.

Sistemul de recompensă al creierului

Poate că nu știai, dar de fiecare dată când ni se întâmplă ceva care ne bucură, care ne face plăcere și în principiu care ne face să ne simțim cu mult mai bine decât în mod normal, atunci experimentăm ceea ce se numește extaz, entuziasm. Aceste emoții se trăiesc și simt pentru că se eliberează dopamina sau hormonul fericirii, așa cum mai este cunoscut.

Este ca și cum avem un neurotransmițător, unul care activează un mesager chimic, care îndată eliberat ne oferă plăcere sub forma de euforie. Iar asta se întâmplă și cu jucătorii de păcănele, care atunci când câștigă ceva se simt recompensați, multumiti, o senzație care combină orgoliul cu încântarea, mândria și bucuria, un mix care se dorește să fie experimentat mereu și mereu. Tocmai de asta și tot revin jucătorii mereu pe platforma de jocuri, mai cu seama că nici măcar nu sunt conștienți de ce anume caută mai exact.

Controlul interactiv și controlul în creștere

Ne place să avem lucrurile sub control, tocmai pentru că asta ne face să credem că suntem mai puternici, mai conștienți de anumite detalii, mai impunători. Oamenii au această tendință de a se crede superiori în orice aspect al vieții lor. Iar asta ne ajuta să ne simțim cumva cu o minte mai alertă, pentru că mereu vânăm să fim în atenție cât pentru a câștiga ceva – nu neapărat bani, cât timp, atenție, orice. Jocurile de păcănele, fiind extrem de atractive, păcălesc participantul să creadă că este în control, pentru că el este cel care activează rotița pentru sloturi, pentru că el decide când să se oprească, pentru că el știe câți bani pariază. Dar toate astea sunt doar niște iluzii, unele fără de care nu ne-am mai întoarce către jocurile de noroc, dacă am avea garanții.

Trucuri psihologice la sloturi

Jocurile de păcănele sunt un cumul de aventuri, tocmai pentru că te fac să treci printr-o groază de emoții și de trăiri, unele pe care cu greu le regăsești în alte situații. Dar nu te gândi că este ceva întâmplător, pentru că totul a fost astfel gândit, cât pentru a te atrage – printre cele mai cunoscute mecanisme folosite de provideri, ca să te păcălească, se numără:

● iluzia că ești în control,de fiecare dată data când activezi runda de joc certă

● ideea că pierzi la mustață, ceea ce te frustrează

● jocul oferă constant recompense mici pentru a te face să revii, crezând că ești norocos

● efecte vizuale și audio care îți acaparează atenția și te fac să poposești cu orele în fața aparatului, mai mult decât ți-ai propus, tocmai că îți place ce vezi.

● utilizarea de lumini vibrante și grafică strălucitoare ce stimulează simțurile vizuale, creând o experiență captivantă și atrăgătoare

● atunci când câștigi se activează niște efecte zgomotoase, care te fac să te simți foarte important, acestea fiind atent selectate

● se folosesc sisteme de recompensă variabilă, cât să nu știi niciodată când va apărea premiul cel mare, acel jackpot

● contextul presiunii sociale, adică dorința de validare, de a demonstra celorlalți de ce ești capabil, dar mai ales să ai martori ai reușitelor (d-asta se și aud aplauze pe fundal, uneori)

Concluzie

Înainte de orice trebuie să fii conștient că există și un pericol nevăzut al jocurilor de noroc, mai exact o dependență care se poate instala la oricine, atât la persoanele raționale, cât și la cele vulnerabile. Reține că practicarea sloturilor poate duce la dezvoltarea unei nevoi constante de a paria și de a juca, până la a numai fi conștient de toate lucrurile pe care le distrugi în cale – relațiile cu familia, locul de muncă, prieteniile, legaturile de dragoste. Așa că este important să fii tu cel care ia deciziile și nu alții pentru tine, căci așa se întâmplă, cu toate că nu ești conștient și te minți singur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *