Pamflet

Pamfletul lui „Cetățeanu’ Turmentat”. Episodul 1

Drept să vă spun, nu am mai băut de săptămâna trecută de la Eurovision. Parol! Dar parcă acum sunt și mai amețit. Să vă povestesc de ce: În seara cu votul, m-am așezat comod, ca de obicei bine aghezmuit, în fotoliul din fața televizorului.

Ca un bun cetățean european cum mă consider, eram pregătit să votez și eu printr-un SMS. Între timp, recunosc, am adormit buștean și nu am mai apucat să votez. M-am trezit târziu în noapte, într-o hărmălaie de nedescris! Câștigase „Femeia cu barbă”. Vă spun drept, parol, eu nu aș fi votat cu ea/el nici în ruptul capului! Dar am stat apoi și m-am gândit: „Doamne, ce evoluați, cât de emancipați și deschiși la minte sunt adevărații cetățeni europeni!”. Au votat atât de elegant încât să nu supere nici femeile dar nici bărbații! Democrație, monșer! Buimac cum eram, am crezut că ăsta/asta, „Femeia cu barbă”, a fost votat/ă ca ….europarlamentar! Abia ieri dimineață m-am trezit din eroare când, la cutia poștală de la poartă, am găsit un pliant cu europarlamentari. Pe prima pagină era chiar primarul nostru! L-am recunoscut din prima! Cum să nu-l recunoști când, în ultimii ani, am văzut câteva sute de mii de afișe cu al său mândru chip, de-l visam și noaptea deseori! Ei, dar cine credeți că stă în spatele primarului?! Nu, nu visele, cum ne-a obițnuit și cum probabil gândiți și voi, ci patru femei! Dar niciuna cu barbă! Asta chiar m-a întristat. Păi, în Europa e la modă femeia cu barbă, iar domnul primar nu are macar una?! Of, of, iar ne consideră cei din vest demodați și închiși la minte. În fine, deschid pliantul și în interior ce să vezi?! Poze de la noi din oraș! Frumoase poze, alese pe sprânceană de ochi de fotograf profesionist. Farmacie, nu alta! Proiecte, modernizare, promisiuni de a continua cu treaba. Dar mă întreb eu ca prostul, ei se laudă cu ceea ce defapt trebuie să facă?! E ca și cum vecina mea Frusina s-ar lăuda că merge la serviciu să coasă cămăși. Nu pentru asta e plătită cu juma` de salariu minim și cinci bonuri de masă pe lună?! Noroc cu cealaltă vecină, patroana magazinului din colț, că dă pe caiet, că altfel cum ne-am descurca, monșer?! Și nu înțeleg nici cum ăștia, care ne cerșesc votul, se laudă și promit că vor face ceea ce ar trebui de fapt să facă! Așa au promis din 2008, și din 2012 și acum din nou, parcul industrial, cu mii de locuri de muncă. A văzut careva vreun loc de muncă?! Păi nea Guță, soțul Frusinicăi, așteaptă de atunci din 2008 să se angajeze și mi-a zis și azi că tot pe ei îi votează că fac parc industrial! Dar nu am rezistat și i-am zis: „Dumitale tot mai crezi, nea Guță, nu te-ai lămurit? Nu ți-ai dat seama că ăștia ne dau bărbi înainte să-i votam?!”. Atunci, pe loc, am înțeles de ce nu au ei pe poze femei cu barbț! Pentru că ni le dau nouă bărbile! Nu am luat bărbi după fiecare votare de ani de zile?! Păi de data asta nu o să le mai meargă, o să le dăm noi barbă! Votăm cu Femeia cu barbă! Ce, noi nu suntem cetățeni europeni, cu drepturi depline?! Adica austriecii e mai deștepți decât noi, neicușorule?!

Articolul de față este un pamflet. Orice asemnănare cu personajele din text este fictivă și pur întâmplătoare. Vă rugăm insistent să tratați articolul ca atare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *