Actualitate

Închisoare de la șase luni la un an pentru românii care folosesc „ochiul din cer”

Sute de români, posesori de drone, riscă amenzi uriașe sau închisoare dacă nu își înregistrează, în perioada următoare, aeronavele la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. În clipa de față, doar 3% dintre dronele care zboară în spațiul aerian român sunt înregistrate.

Fie că este vorba de drone a căror greutate nu depășesc 100 de grame sau drone profesionale, toate au nevoie de autorizație de la AACR. Specialiștii în aeronautică estimează că un număr de aproximativ 10.000 de astfel de avioane fără pilot sunt în România. Specialiștii mai spun că românii utiliează drone neidentificate fără a face o rezervare prealabilă a unui spațiu de zbor de la autoritățile aviatice. Potrivit lui Remus Dogaru, inspector în cadrul Autorității Aeronautice Civile Române „Proprietarii dronelor deținute fără a fi înregistrate legal trebuie să știe că nu dețin o jucărie, ci un aparat de zbor fără pilot care se supune regulilor aviatice. De aceea, dacă nu vin la noi pentru înmatriculare și sunt prinși că ridică drona de la sol riscă să ajungă în închisoare.„.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Iată cum arată personajul care dă viață poveștilor din copilărie

O altă prevedere a noii legislații spune că dronele cu aripă rotativă, cu cameră video montată, a căror greutate nu depășește 150 de kg trebuie identificate. Nu mulți știu însă că filmările aeriene deasupra orașelor și municipiilor sunt interzise de lege. Pentru a intra în legalitate este nevoie de o declarație notarială, în cazul în care drona a fost construită în regim propriu, sau de factura de achiziție, de actele de identificare ale proprietarului, de taxa de 400 de RON plus TVA achitată la Fisc și de cererea care se completează la sediul AACR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *