La mulți ani de sfântul Nicolae: Ce mesaje au transmis principalele primării din județ cu prilejul acestei zile
Sfântul Nicolae este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română și cea Romano-Catolică în fiecare an, în data de 6 decembrie. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. Află cine a fost Sfântul Nicolae și povestea vieții sale.
În calendarul creștin-ortodox 2020, duminică, 6 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Este ziua care marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor. Tradiția spune că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțe, în timp ce aceia care au fost cuminți primesc de la Moș Nicolae o nuielușă.
Cine a fost Sfântul Nicolae
Legenda lui Moș Nicolae ne spune că Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra, recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.
Se spune că sfântul a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor. Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Se mai povesteşte că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor.
Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi. Moare în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia).
Potrivit crestin-ortodox.ro, a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei tineri nevinovați care urmau să fie omorâți a doua zi.
Moaștele Sântului Nicolae
În 1087, în timp ce locuitorii creștini greci din Myra au fost subjugați de nou-sosita dinastie musulmană Seljuq, la scurt timp după schisma din 1054 d.Hr., un grup de negustori din Italia, din orașul Bari, a scos oasele majore ale scheletului lui Nicolae din sarcofagul său din biserica greacă din Myra. Oasele sfântului au fost duse la Bari și puse în Basilica di San Nicola.
Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit „Mana” sau „Santa Mana”. Potrivit tradiţiei, episcopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi-l împarte credincioşilor. Marinarii din Bari au adunat doar jumătate din scheletul lui Nicolae, lăsând toate fragmentele minore în sarcofagul bisericii.
Acestea au fost ulterior luate de marinarii venețieni în timpul primei cruciade și plasate la Veneția, unde a fost construită o biserică a Sfântului Nicolae, patronul marinarilor, pe San Nicolò al Lido. Totuși, astăzi poate fi văzut sarcofagul vandalizat al Sf. Nicolae în Biserica Sf. Nicolae din Myra. Sfântul Nicolae a fost mai târziu revendicat ca un sfânt patron al multor grupuri diverse, de la arcași, marinari și copii până la amanet. El este, de asemenea, patronul unor orașe importante precum Amsterdam și Moscova.
În România se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Tradiția nuielușei de Moș Nicolae Caracterul anonim al gesturilor făcute de Sf. Nicolae i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri. Astfel, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae le aduce copiilor cuminți cadouri, dulciuri și fructe, pe care le lasă în ghetuțele atent pregătite cu o seară înainte. Copiilor care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă o nuielușă.
Ce mesaje au transmis principalele primării din județ
Cu prilejul acesti mare sărbători a creștinătății, mai multe primării din județu Buzău au transmis câteva mesaje de felicitare tuturor celor care astăzi îl serbează pe Sfântul Nicolae.
Primăria comunei Balta Albă, prin edilul Marin Ionel, le urează sărbătoriților zilei multă sănătate, fericire, bucurii și un călduros la mulți ani.
Edilul localității Boldu, Marian Mărgărit, le urează un sincer și călduros la mulți ani tuturor sărbătoriților zilei, fericire și mai ales sănătate.
Totodată primarul de la Gherheasa, Gheorghe Vasile, le dorește tuturor locuitorilor comunei un călduros la muți ani, iar sărbătoriților zilei le dorește multă sănătate, fericire alături de cei dragi și multe bucurii.
Primăria comunei Grebănu, prin vocea viceprimarului Vasile Iftinoiu și a primarului Stanciu Gheorghe, urează pe această cale tuturor sărbătoriților zilei un călduros la mulți ani, bucurii în sânul familiei și multă sănătate.
Negraru Ionel, primarul comunei buzoiene Murgești, cea care a a căpătat o popularitate aparte în ultima vreme, datorită construirii unui drum de acces ce străbate un peisaj unic, le urează tuturor locuitorilor comunei, dar și sărbătoriților zilei multă fericire, sănătate și bucurii.
Chiru Marius, primarul comunei Podgoria dorește și el să le transmită tuturor sărbătoriților zilei, dar și tuturor locuitorilor comunei sărbători fericite, bucurii și multă, multă sănătate.
Primăria comunei Râmnicelu, prin edilul Stanciu Dumitru, le urează celor care astăzi îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, numai bucurii, sănătate, putere de muncă și la mulți ani.
Edilul de la Topliceni, Viorel Panțuru, le urează celor care astăzi îl cinstesc pe Sfântul Nicolae, un sincer la mulți ani, multă sănătate, bucurii alături de cei dragi, pace și fericire în sânul familiei.
Primărița Rodica Bârlă de la Puiești își dorește ca această sfântă și minunată zi să îi găsească sănătoși și voioși pe toți cei care azi îl serbează pe Sfântul Nicolae și totodată, le transmite locuitorilor din Puiești să aibă parte de clipe minunate alături de cei dragi.
Edilul comunei Bălăceanu, Gică Grangoș le dorește tuturor celor care astăzi îl serbează pe sfântul Nicolae să aibă parte de bucurii, împliniri pe toate planurile și pace în sânul familiei.
Nu în ultimul rând, primarul comunei Valea Râmnicului, Galbenu Marian, cel care a reușit să aducă localitatea aflată la doar câțiva kilometri de municipiul Râmnicu Sărat la cele mai înalte standarde, le dorește tuturor locuitorilor comunei dar și celor carte astăzi îl cinstesc pe Sfântul Nicolae multă sănătate, fericire și bucurii. La mulți ani!