Actualitate

Minoră de 15 ani din Buzău, gravidă la a treia sarcină

Doctorul Cătălina Mărgineanu, medic specialist în obstetrică şi ginecologie la Maternitatea Buftea, spune că majoritatea mamelor minore provin din familii defavorizate și că, de cele mai multe ori, acestea nici măcar nu ştiu că sunt însărcinate. „Avem paciente care nasc şi la vârsta de 12 ani şi la 16 şi la 17, dar, într-adevăr, foarte multe mame cu vârstă foarte fragedă provin din familii defavorizate, fie merg la şcoală, fie abandonează şcoala în timpul sarcinii sau după naştere. De cele mai multe ori, ele nu ştiu că sunt însărcinate, nu discută cu părinţii, ajung cu sarcini la termen sau în travaliu, poate cu o sarcină prematură”, a declarat medicul Cătălina Mărgineanu la Medika TV, citată de news.ro.

„Noi încercăm să manageriem naşterea în aşa fel încât să fie benefică, atât pentru mame, cât şi pentru făt. Sunt mame care nu îşi fac investigaţii în sarcină pentru că ele nu ştiu că sunt însărcinate sau ascund sarcina de părinţi. Sigur, pot veni cu infecţii sau cu complicaţii ale sarcinii sau cu membrane rupte pe fondul unor infecţii şi atunci ajung să nască prematur”, a mai spus medicul.

Medicul a amintit de cazul unei paciente de 15 ani de care s-a ocupat și care mai avea acasă doi copii. „Un caz care mi s-a întipărit în minte a fost când făceam o gardă la Buzău şi am fost solicitată să văd o gravidă, trimestrul II, de 15 ani, Şi eu întreb: <E prima sarcină, nu?> Şi pacienta răspunde: <Nu doamna doctor, mai am doi copii acasă>. Sigur că a fost cumva şocant, la 15 ani abia împliniţi şi avea doi copii acasă”, a adăugat Mărgineanu.

Statisticile pentru județul Buzău sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Mămicile minore care nasc la Maternitatea Buzău sunt pe un trend ascendent îngrijorător. În judeţul Buzău, potrivit statisticii, 15 fete sub 15 ani au devenit mame în 2019, după ce, cu un an înainte, 12 copii au fost născuţi de copile care nu împliniseră 15 ani, 11 în 2017, 12 în 2016, 15 în 2015 şi cinci în 2014.
În anul 2020, cea mai tânără mămică avea 12 ani. În anul 2021, în primele trei luni la Maternitatea din Buzău au născut 23 de mămici minore, cea mai mică având vârsta de 13 ani, iar cele mai multe au avut vârsta de 16 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *