Actualitate

Veste bună pentru angajații români: Aceștia vor avea mai multe beneficii la locul de muncă dacă programul este mai mare de 6 ore

Veste îmbucurătoare pentru acei angajați români care vor lucra peste șase ore în program. Dacâ un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Andrei Valentin Sava va fi votat, angajații vor primi 60 de minute pauză pentru a servi masa la cantina unității angajatoare.

În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la o pauză de masă, cu o durată de cel puţin 60 de minute, după minim 4 ore consecutive de muncă şi maxim 6 ore, precum şi la alte pauze de recreere a căror durată şi frecvenţă sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”, prevede proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, depus de deputatul PSD Andrei Valentin Sava.

CITEȘTE ȘI: Șeful poliției vrea specialiști psihologi angajați în sistem

Inițiatorul proiectului de lege afirmă în expunerea de motive faptul că „după 6 ore de muncă, randamentul fiecărui angajat scade, iar aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului„. „Pauza de masă este un element cheie în acest context. Pauzele au rolul de a deconecta angajatul de stres şi pot contribui la o stare mai bună a angajatului şi un randament mai mare”, mai susţine deputatul. Alesul românilor propune şi modificarea Codului Muncii pentru ca orice companie cu peste 100 de angajaţi, companiile de producţie, precum şi cele care presupun lucrul în medii solvente şi toxice, indiferent de numărului de angajaţi, să fie obligate să pună la dispoziţia angajaţilor săi, cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei în timpul pauzei de masă, în condiţii de igienă şi sănătate. Astfel Sava afirmă că „angajaţii sar în mod frecvent peste pauza de masă, iar lipsa unui loc adecvat unde să îşi poată depozita şi pregăti pentru servire mâncarea sau de unde să îşi achiziţioneze o masă caldă este unul dintre motive”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *