Politica

După Ciolacu, potopul

Prețurile carburanților au luat-o razna, mai ales după venirea la guvernare a buzoianului Marcel Ciolacu, mult prea puțin pregătit pentru pălăria de premier.

Benzinarii profită de haosul din piață și de faptul că opinia publică este distrasă de ultimele modificări fiscale care au un singur scop, acela de a ucide pur și simplu micile afaceri.

Pe lângă haosul din economie girat de PSD-PNL și valul de scumpiri anunțate pentru acest an, jucătorii din piața combustibililor din România urcă, nejustificat prețurile, în condițiile în care nimeni nu intervine.

Acum, în medie, prețul pentru un litru de motorină a trecut de pragul de 7 lei și 30 de bani, cu aproximativ 60 de bani mai mult față de jumătatea lunii iulie, iar litrul de benzină a depășit deja 7 lei/litru.

Fluctuațiile ascendente de preț au început pe data de 25 iulie, iar prețurile au crescut de la o zi la alta cu 5-10 bani sau mai mult, astfel că la 1 august valoarea unui litru de carburant ajungea deja la valoarea de 7 lei. Valoare unui plin pentru o mașină care folosește motorină a crescut cu aproximativ 20 de lei față de jumătatea lunii iulie, arată „Euronews”.

Cea mai neagră perioadă pentru România sub guvernarea PSD

Evoluția viitoare a prețului carburanților depinde foarte mult de creșterea economică la nivel mondial – ce se întâmplă în Asia, în China cu precădere, dar și de evoluția creșterii economice europene și americane.

Dacă nu va exista recesiune și va avea loc o creștere economică, chiar și în valori scăzute, atunci e posibil ca prețurile să mai scadă, indică Bogdan Berneagă: „În momentul de față cererea e undeva pe la 102.000 de barili pe zi și oferta e în jurul valorii de 98.000. Se creează automat o discrepanță. Fenomenul poate dura o lună, două, trei, dar la un moment dat se reduc stocurile. Cererea poate scădea și în cazul stagnării sau scăderii economice, așa încât creșterea economică este factorul principal care influențează scăderi viitoare ale prețului carburanților, pentru că Arabia Saudită are nevoie de un preț care să-i permită să-și balanseze bugetul și nu-i văd să-și schimbe comportamentul. Sursele pe care le-am consultat indică faptul că analizele băncilor de investiții estimează anul acesta creșterea prețului până la 90 de dolari/baril Brent, în contextul în care astăzi se situează undeva la 85 de dolari. Foarte mult în sus nu se va duce, dar poate să mai crească”.

Desigur, estimările expertului s-au limitat la majorările care pot interveni la prețul barilului de petrol, în afara calculelor de accize realizate intern. O situație de recesiune pe plan european, cuplată cu adoptarea creșterilor de acciză propuse de guvern ar putea să rezulte într-o continuare a creșterii prețurilor la pompă în următoarele luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *