Politica

Legea VOTULUI OBLIGATORIU a trecut de Senat. Amenzi uriașe pentru cei care nu se prezintă la vot

Joi, 24 martie, s-a dovedit a fi o zi foarte eficientă pentru Senatul României pentru că aleșii neamului au reușit să adopte tacit nu mai puțin de 11 legi. Printre cele 11 normative trecute se numără și cea care privește introducerea votului obligatoriu la alegerile viitoare, dar și legea care se referă la instalarea de camere de supraveghere în secțiile de votare și imprimarea buletinelor de vot după modelul bancnotelor.

Proiectul de lege, inițiat de mai mulți senatori și deputați aparținând formațiunilor PSD și UNPR spune clar că „Votul este obligatoriu pentru toți cetățenii români cu drept de vot”. O mențiune se referă la cetățenii care au peste 80 de ani împliniți și pentru cei care suferă de boli cronice, aceste ultime două categorii nefiind obligate să își exprime votul. Cei care aleg să nu participe la viitoarele alegeri vor fi sancționați cu 1000 de RON amendă. Pe lângă modificările aduse buletinelor de vot se numără și introducerea pe foaia respectivă a unui patrulater alb pentru alegătorii care nu vor să acorde votul nici unui candidat sau partid. Acest patrulater ar urma să aibă sintagma „nici unul dintre candidați nu corespunde”.

CITEȘTE ȘI: UNPR Râmnicu Sărat și-a ales noul președinte

Conform inițiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin. Forul decizional pentru aceste proiecte este Camera Deputaților care urmează să își exprime votul în cel mai scurt timp posibil. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *