Mai multe primării din județul Buzău au intrat în grevă – Ce revendicări au
Mai mulți primari din comunele buzoiene s-au săturat de minciunile guvernanților și nu mai acceptă să fie bătaia de joc a acestora, atunci când solicită ajutor pentru rezolvarea problemelor salarizării.
Astfel, peste 700 de primării din țară au intrat de luni în grevă de avertisment, blocând activitatea instituției preț de două ore, zilnic, îngreunând astfel procesul de funcționare al instituției.
„Dacă chiar nu suntem înțeleși, vom intra în greva generală, când decidem noi. Poate fi în vârful campaniei de eliberare a adeverințelor pentru subvențiile APIA. Sau, la fel de bine, în <Săptămâna Mare> a alegerilor, începând cu 3 iunie, ca să vedem și noi cum se desfășoară legal votul în jumătatea rurală din țară, fără listele electorale din secțiile de votare, liste pe care numai noi le putem semna, potrivit legii. Suntem uitați cu salariile în anul 2021, în timp ce serviciile publice din responsabilitatea și cofinanțarea noastră directă (educație, sănătate și asistența socială) au fost aduse prin ordonanțe de urgență la nivelul din decembrie 2023 plus 15-20 la sută”, arată SCOR, sindicatul Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România.
Există situații în care unele primării au primit sumele solicitate de la Guvern, însă altele, semnificative ca număr, încă așteaptă pomana de la București, care însă întârzie să apară.
Angajații din primării reproșează Guvernului Ciolacu faptul că, deși au trimsi revendicările salariale, acesta le-a răspuns că se așteaptă execuția bugetară de pe 7 martie, însă, între timp, s-au găsit bani pentru majorări salariale în alte domenii, acest lucru însemnând un efort de 2,3 miliarde de lei, de aproape șapte ori mai mult decât cerințele venite din teritoriu.
În județul Buzău, primăriile care s-au aliniat protestului sunt cele din Ziduri, Topliceni, Râmnicelu, Merei, Padina, Lopătari, Largu, Colți, Berca sau Beceni.