Politica

Omul de afaceri buzoian Dumitru Dobrică acuzat de trafic de influență. Acesta ar fi intervenit pentru fiica sa, actuala deputată PSD Ionela Viorica Dobrică

Tânăra buzoiancă care în iarna anului 2016 a reușit să ocupe un mandat de deputat din partea PSD Buzău se află acum, alături de tatăl său și de un important ex-membru PSD în centrul unui puternic scandal mediatic. Fostul președinte al Camerei Deputaților, Valerică Zgonea, este acuzat de procurorii DNA Ploiești de trafic de influență și obținerea de foloase necuvenite de la omul de afaceri buzoian Dobrică Dumitru, pentru că ar fi intervenit în vederea numirii ficei acestuia, Ionela Viorica Dobrică, într-o funcție de subsecretar de stat.

Procurorii menționează în respectivul dosar că Zgonea ar fi primit de la Dobrică aproximativ 52.000 de RON, bani ce au reprezentat contravaloarea unei excursii în Austria și acoperirea unor cheltuieli pentru construirea unei case de vacanță în Covasna. Postul vizat era la Ministerul Comunicațiilor, iar fapta datează din anul 2013. În cadrul acestui dosar, Zgonea a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, iar în persoana lui Dobrică Dumitru s-a dispus efectuarea urmării penale. Deocamdată beneficiara traficului de influență, deputata PSD Ionela Dobrică nu are nicio calitate în acest dosar.

CITEȘTE ȘI: Pesedistul Marcel Ciolacu va trimite Corpul de Control al Premierului la Compania de Apă Buzău

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea mă­surii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 15 februarie 2017, față de inculpatul ZGO­NEA VALERIU – ȘTEFAN, vicepreședinte, în perioada 2010-2012, și ulterior preșe­­dinte al Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului Româ­niei în legislatura 2012-2016, pentru infracțiunea de trafic de influență.

Totodată, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de numitul DOBRICĂ DUMI­TRU, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, pentru infracțiu­nea de cumpărare de influență. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce contu­rea­ză următoarea stare de fapt: În cursul lunii iulie 2012, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a fost numit în funcția de președinte al Camerei Depu­taților din cadrul Parlamentului României.

În acest context, începând cu luna iulie 2012, suspectul Dobrică Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Ștefan, iar acesta din urmă a acceptat foloase necuvenite în schimbul intervenției pe lângă funcționarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influență, în vederea numirii unei rude a lui Dobrică Dumitru într-o importantă funcție publică.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la suspectul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism (excursie de 4 zile la Viena în intervalul 16-19.05.2013) și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna. La data de 22.04.2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ște­fan, persoana respectivă a fost numită în funcția de pre­ședinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor fă­cute de Zgonea Valeriu – Ște­fan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23.01.2014, în funcția de subse­cretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

 Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Zgonea Valeriu Ștefan trebuie să respecte următoarele obli­gații: a) să se prezinte la sediul Direcției Naționale Antico­rupție – Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instan­țelor de judecată, ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la Direcția Generală de Poliție a mun. București – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat. d)să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a pro­curorului/judecătorului competent; e) să nu se apropie de celelalte persoane cercetate în cauză și de persoane mențio­­nate în ordonanță și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. Inculpatului ZGONEA VALERIU – ȘTEFAN și suspectului DOBRICĂ DUMI­TRU li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală“, se precizează în comunicatul DNA.

CITEȘTE ȘI: La loc comanda: Tescaru, directorul Companiei de Apă le-a încurcat „apele-meteorice” primarilor Cîrjan și Toma

Imediat după izbucnirea scandalului, Ionela Dobrică a precizat pe pagina personală de Facebook că nu are nicio calitate în respectivul dosar: „Am primit mai multe întrebări legate de dosarul DNA în care sunt citați Valeriu Zgonea și tatăl meu, Dumitru Dobrică. Numirea mea în funcția de subsecretar de stat a fost făcută la propu­nerea PSD și a respectat toate prevederile legale. Nu cunosc nimic în legătură cu lucrurile care sunt scrise de DNA în comunicatul referitor la acest dosar. În acest moment, nu am nicio calitate în acest dosar. Am încredere în corectitudinea justiției în România“, a scris Ionela Dobrică pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *