Cafeaua consumată de la „automatele stradale” te poate îmbolnăvi grav
Încă de la primele ore ale dimineții, românii și nu numai și-au făcut un obicei nociv de a consuma cafea de la automatele de cafea amplasate în aproape toate colțurile străzilor.
Datorită comodității, dar și a ușurinței în utilizare, majoritatea românilor grăbiți introduc o bancnotă de 1 RON în aparat și apasă pe un buton. În mai puțin de 30 de secunde au o cafea aromată și fierbinte pe care o savurează de multe ori, la o țigară. Din păcate nu mulți cunosc faptul că acea cafea provenită de la „automat” conține mai multe chimicale decât cea din boabele măcinate. Potrivit unor studii de specialitate, organismul nu este pregătit să digere aportul mare de chimicale provenit de la astfel de tipuri de cafea. Primul organ afectat este evident ficatul, apoi, în ordine, rinichii și stomacul. Datorită unor normative europene, producătorii ingredientelor folosite la astfel de automate au fost obligați să afișeze la vedere un tabel organoleptic. Clasica „cafea cu lapte” (n.r. pe unele aparate este scris Caffe Latte) conține apă, zahăr, pudră de lapte (lapte praf semidegresat, zer pra, lactoză), cafea solubilă în proporție de doar 3,5 % și urme de soia. În băutura numită „Capuccino” apar pe lângă acestea și un agent de îngroșare, carboximetilceluloza, o chimicală din care se face și hârtia. De regulă, un espresso consumat de la automat conține 100 mg de cofeină, cantitate ce asigură aportul zilnic acceptat de organismul unui adult sănătos. Cei care beau cel puțin două astfel de băutură pe bază de „cafea solubilă” depășesc rapid doza de cofeină recomandată, astfel creându-se toate premisele apariției calculilor renali (n.r. pietre la rinichi).