Cultura

De la ziarele „can-can” de Râmnic, la publicații împotriva lui Alexandru Ioan Cuza

Săptămâna trecută, cu ocazia Zilelor Bibliotecii Județene,  publicistul Viorel Frîncu a lansat  cartea „Istoria jurnalismului din județul Buzău”. Potrivit autorului, „Existau ziare de scandal și pe vremuri. Printre primele și cele mai de notorietate a fost Alarma Buzăului (1899). Era ziarul lui Ionescu Popișteanu, zis Alarma.

 

Bătia era corecția aplicată celor care erau împotriva sistemului. Autorul cărții mai spune: „Culmea este că ziarul acesta (n.r. Alarma) a apărut atât la Buzău, cât și la Râmnicu Sărat. Avea o natură naționalistă, chiar antisemită, dar lovea în toți, în autorități(…) Unul dintre proprietari, Gealep se numea, a luat și bătaie de la poliție, i s-a confiscat ziarul, a intrat în arest (…) Publicația nu a rezistat foarte mult. Un alt ziar mai de scandal a fost Ac­țiunea Buzăului (1934 -1940).

CITEȘTE ȘI: Cea mai bună publicație gimnazială îi aparține unei școli din Râmnicu Sărata. Iată care este aceasta

 

La Râmnic s-a editat un ziar pentru înlăturarea lui Alexandru Ioan Cuza. 

Potrivit lui Viorel Frîncu, „La Râmnicu Sărat s-a editat un ziar împotriva lui Alexandru Ioan Cuza. Este vorba despre Clo­potul (Diariu politicu) apărut în august 1865. Inițial, această publicație a fost editată în exil, se pare că în Elveția, și pus în slujba cercurilor interesate de înlăturarea de la putere a domnitorului Cuza. Ulterior a început să fie tipărit în mai multe orașe, inclusiv la Râmnicu Sărat. Au existat cinci numere. Era deci finanțat de cei ce doreau detronarea lui Cuza, iar la mijloc se afla și un ziarist de mare calibru, Eugen Carada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *