De mai bine de 5 ani procurorii râmniceni se chinuie să descoasă ițele șmecheriilor cu terenuri de la Vâlcele, în care sunt implicați și actualii conducători ai comunei
Procurorii râmniceni din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat au fost au în lucru, de mai bine de cinci ani, un dosar care prevede o serie de fraude cu terenuri din comuna buzoiană Vâlcelele.
În anul 2020, procurorii au fost obligați de instanță să continue urmărirea penală în cazul terenurilor rătăcite de la Vâlcelele. La vremea respectivă, procurorii au fost obligați de instanța de judecată să continue cercetările față de toți care s-au aflat, într-un fel sau altul, la conducerea comunei, și au acționat în detrimentul unor localnici care își cereau drepturile de proprietate, favorizând astfel persoane interesate, și să în trimită în fața instanței pe cei responsabili.
Tot în 2020, Prefectura a transmis o listă cu persoanele care ar trebui să fie trase la răspundere, în total 18 indivizi, care au dobândit și calitatea de intimat în respectivul dosar.
Printre cei vizați de anchetă se număra fostul primar al comunei, fostul viceprimar, fostul secretar, un fost director al Direcției Silvice, un jurist al DIrecției Silvice precum și mai mulți fermieri, administratori de societăți ori persoane fizice autorizate în domeniul agricol.
18 persoane au făcut parte din Comisia Locală de Fond
Procurorii cercetează cum au reușit ca 18 persoane ,care au făcut parte de-a lungul timpului din Comisia Locală de Fond Funciar Vâlcelele să devină părtași la mai multe ilegalități cu terenuri aflate pe raza comunei, săvârșite timp de 15 ani.
Dumitru Spiță, Nicu Bardaș, George Spiță, Nicu Smochină, Dumitru Vîlcu, Niță Botea, Paraschiv Surdu, Daniel Holban, Georgeta Penciu, Aurel Stănciuc și actualul primar de la Vâlcelele, Liviu Bărăgan, erau, în anul 2020, vizați de ancheta care dorea să scoată la lumină cum timp de 15 ani, 18 persoane ar fi fost părtași la ilegalități cu terenuri de pe raza comunei buzoiene.
Tot în 2020, reprezentanții Prfecturii îi considera responsabili pe membrii Comisiei locale de fond funciar Vâlcelele de crearea unui prejudiciu de circa 3 miliarde de lei vechi pentru refuzul punerii în aplicare a unei hotărâri judecătorești de reconsitutire a dreptului de proprietate pentru o suprafață de 40 de hectare de teren, în cazul „Paraschiva Marius”.
Lista cu cei vizați a întârziat mai mult voit
În anul 2020, funcționarii Primăriei Vâlcelele au „încercat”, circa patru luni, să identifice componența Comisiei Locale de Fond Funciar care a funcționat în intervalul 2002 – 2017, perioadă în care terenurile comunei au fost împărțite fără o bază legală, în timp ce instanțele de judecată precum și Comisia Județeană de fond Funciar au fost induse în eroare, aflând că în realitate, nu ar exista suprafețe pentru reconstituirea dreptului de proprietate.
Șanse infime ca actualul primar să facă lumină în acest caz
În anul 2020, conducerea primăriei Vâlcelele s-a schimbat. La cârma comunei a venit fermierul Liviu Bărăgan, vizat la acea vreme de o serie de bănuieli de implicare în cazul cercetat de procurori.
Conform informațiilor noastre, în prezent niciun reprezentant al Primăriei Vâlcelele nu este dispus să „dezgroape” vreo informație despre ce s-a întâmplat în cei 15 ani de ilegalități, mai ales că acum, la primărie a venit un fermier care ar fi avut interese legate de respectivele terenuri.
Enclava Vâlcelele
Din 2020 și până în prezent, lucrurile la primăria Vâlcelele s-au schimbat dramatic. Noul edil le interzice angajaților să ia legătura sau să ofere vreo informație presei, lucru dovedit chiar de acesta.
Concret, în data de 05 ianuarie 2022, RamnicPress a transmis, pe adresa de corespondență a instituției, o solicitare de furnizare de informații de interes public, solicitare ce are la bază Legea 544/2001 privitoare la liberul acces la informații de interes public. Respectiva solicitare a fost esențială pentru documentarea unor informații necesare în vederea întocmirii unei anchete de presă referitoare la o serie de contracte atribuite de noua conducere a Primăriei Vâlcelele, cu o serie de societăți apropiate de acesta.
Jurnaliștii RamnicPress aveau informații temeinice că la puțin timp de la preluarea mandatului de edil, Liviu Bărăgan a semnat o serie de contracte între UAT Vâlcelele și Bărăgan Silvia PFA, respectiv o societate din Râmnicu Sărat care are ca obiect de activitate furnizarea de servicii de supraveghere video.
Întrucât reprezentanții Primăriei Vâlcelele nu au dat curs întrebărilor noastre, deci nu au contribuit la documentarea anchetei jurnalistice, nu am putut determina perioada de desfășurare a contractelor, obiectul achiziției, valoarea achiziției precum și modalitatea de atribuire a contractului.
Refuzul vehement al răspusului precum și lipsa de colaborare între UAT Vâlcelele și instituțiile media ne determină în continuare să avem bănuieli referitoare la o serie de achiziții discutabile precum și la faptul că, după prealuarea mandatului de primar, Liviu Bărăgan a transformat instituția publică în enclavă.
Asadar sunt clare un numar de lucruri de aici.
Procesul a fost deja cistigat in instanta, despagubirile date, prejudiciul evident.
„Procurorii ramniceni” se chinuie de 5 ani sa gaseasca niste liste de componenta a comisiei locale care sunt de fapt publice.
Nici macar nu e nevoie sa se ceara lamuriri oficiale, acele liste sunt publice.
Totul seamana enorm cu dosare de la Padina, unde de asemeni sunt intilnire intirzieri imense.
Chiar in mai 2022….
Puțin spus 5 ani!Personal,caut dreptatea de aproximativ 50 de ani!De vină,de la primari,judecători,avocați,funcționării primăriei!