Editorial

Când vor avea comunele buzoiene gaze? O amplă analiză despre ce înseamnă promisiunile și proiectele primarilor

Problema alimentării cu gaze naturale, sau mai bine zis, situația în care se află multe comune buzoiene în ceea ce privește alimentarea cu gaze naturale ridică mari semne de întrebare despre eficiența administrațiilor locale, mai ales cele din mediul rural.

În timp ce țările dezvoltate încep să renunțe treptat la utilizarea gazului și se reorientează către scăderea amprentei de carbon, România se află la mare distanță de ceea ce occidentalii numesc ,,un standard de viață,,.

Mulți edili și-au concentrat atenția către proiecte de dezvoltare locală durabilă, au construit săli de sport, locuri de agrement, s-au preocupat de infrastructura rutieră sau de monitorizarea video a localităților, însă au uitat că și gazul ar putea reprezenta un reper de dezvoltare locală, menit să crească gradul de confort al locuitorilor.

Situația de la nivelul județului Buzău nu este deloc îmbucurătoare, mai ales dacă ne gândim că din cele 82 de comune ale județului, doar 12 au gaze naturale. Printre cele 12 comune, în ultimii ani s-a evidențiat comuna Valea Râmnicului, unde primarul Marian Galbenu a reușit să aducă gazele în toată comuna.

După modelul ,,Valea Râmnicului,, și alte comune buzoiene au luat inițiative similare în ultimii ani, însă unele au rămas la stadiu de inițiativă.

Chiar și în aceste condiții, comunele Balta Albă, Luciu, Măgura, Merei, Pogoanele, Săpoca, Scutelnici, Smeeni și Țintești au reușit să strângă în timp util documentele necesare, să le depună și să primească bani prin diferite surse de finanțare.

Merei

La Merei, primarul Chircă Ștefan a reușit să obțină contractul de finanțare ,,Distribuție inteligentă de gaze naturale în comuna Merei, județul Buzău, satele Merei, Ciobănoaia, Valea Puțului, Ogrăzile, Dealul Viei, Gura Sărății, Izoru Dulce, Nenciulești, Dobrilești,,.

Proiectele și execuția lucrării s-a aflat în procedură de licitație deschisă, prin intermediul SEAP, iar în data de 04.12.2023, Asocierea I.R.I.G.C IMPEX SRL, MEGA EDIL SRL, ANTOPREST ACTIV SRL a fost declarată câștigătoare.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de CROMO ADVERTISING SRL și PADO GROUP INFRASTRUCTURES SRL, iar valoarea totală a investiției este de 64.173.925 lei fără TVA, finanțare ce urmează să fie asigurată prin Programul Național ,,Anghel Saligny,,, prin bugetul local și alte surse.

Termenul de începere al lucrărilor este programat pentru acest anm iar termenul de finalizare al lucrărilor este de 28 de luni, respectiv anul 2027. Racordarea efectivă se va face în COTG Bărbuncești-Moisica, magistrală exploatată de Transgaz.

Primarul de la Merei spune că obiectul aducțiunii de gaze este unul mai vechi, însă deseori s-a lovit de lipsa finanțării dar și a problemelor de proiectare ca urmare a reliefului variat și posibilitățile tehnice de racordare la conductele magistrale de gaze.

Balta Albă

Și pentru primarul Marin Ionel de la Balta Albă aducerea gazelor în localitate este un deziderat, motiv pentru care făcut nenumărate eforturi pentru ca această idee să prindă contur.

Lucrurile au intrat în linie dreaptă la finalul anului 2023, când comuna Balta Albă a fost inclusă la finanțare prin același ,,Anghel Saligny,,, însă în prezent, aici se luptă cinci societăți pentru adjudecarea contractului.

Sursele noastre ne-au spus că în cazul licitației de la Balta Albă ar exista un câștigător, însă se așteaptă ca termenul legal de depunere al eventualelor contestații să treacă.

Luciu

Primarul Frățilă Mircea este un om extrem de îndrăgit în comunitate, motiv pentru care și scorurile istorice de la fiecare rând de alegeri și longevitatea sa în funcția de primar.

Printre multele realizări notabile din localitate ,primarul a reușit să obțină finanțare prin Programul ,,Anghel Saligny,, pentru a aduce gazele în localitate.

Aici, firma câștigătoare se numește IPROEX ENERGY MANAGEMENT SRL iar lucrările ar urma să înceapă în acest an, conform declarației primarului.

Ironia sorții face ca în comuna Luciu să existe satul Caragele, devenit extrem de cunoscut după ce aici s-a găsit o imensă pungă de gaz.

În prezent, în Caragel casele nu sunt racordate la gaz, deși subsolul din zonă conține în jur de 30 de miliarde de metri cubi. E cea mai importantă rezervă de gaze on-shore a României, care până acum a fost doar explorată. Autoritățile promit că din 2023 va începe exploatarea, însă promisiuni similare au tot fost în ultimii ani. Toate neonorate însă nu și în 2024.

Smeeni

Problema lipsei gazelor la Smeeni este dată, probabil, de o proastă gestionare a intereselor conducătorilor, aceștia orientându-se către alte tipuri de investiții, precum cele prezentate la începutul materialului.

Este mult mai simplu să dotezi comuna cu camere de supraveghere, spunând că faci acest lucru pentru siguranța cetățenilor și, pe bună dreptate, ratele de criminalitate în acele localități în care au fost montate camere de supraveghere au scăzut, însă este o investiție mult mai ușor de realizat.

Într-o adresă trimisă de redacția Blitz24 către UAT Smeeni în care ceream informații despre stadiul proiectului de aducțiune de gaze, proiect care și el se găsește în lista de finanțare a programului Anghel Saligny, autoritățile de aici ne-au răspuns că ,,În acest moment comuna Smeeni nu are contractul de finanțare semnat, prin urmare nu vă putem răspunde conform solicitărilor atașate,, , unde noi am solicitat eventuale informații despre societățile care s-au prezentat la licitație, dacă ar fi fost cazul, valoare proiectului sau o eventuală dată de începere a lucrărilor.

Pogoanele

În cazul orașului Pogoanele există o hotărâre de Consiliu Local aprobată în anul 2022 care vizează înființarea rețelei de gaze.

Investiția în acest caz este de 72906838 lei iar studiul de fezabilitate și documentația pentru obținerea avizelor și acordurilor necesare sunt executate de către societaeta IPOEX ENERGY MANAGEMENT SLR; ca în cazul UAT Luciu.

Într-un răspuns transmit redacției noastre de către UAT Pogoanele, executantul lucrării precum și furnizorul de gaze vor fi cunoscuți ulterior licitației, motiv pentru care nu se cunoaște nici data exactă a începerii și finalizării lucrărilor.

Scutelnici

În cazul UAT Scutelnici situația gazelor este mai degrabă un subiect de campanie pentru actualul primar liberal Constantin Rusen.

„Magistrala de gaze naturale trece printre două dintre satele comunei Scutelnici, practic, la 50 de metri de una dintre vetrele de sat, locul unde ar urma să fie amplasată Staţia pentru Reglare şi Măsurare a debitului de gaz ce va intra în reţeaua comunală şi punctul în care s-ar face branşarea în reţeaua naţională. Aşa a fost de la amplasarea acestei conducte, iar oamenii au avut o aşteptare îndreptăţită”, a declarat edilul de la Scutelnici

Proiectul pentru executarea reţelei de distribuţie a gazelor a fost obţinut prin intermediul Programului Naţional „Anghel Saligny”, cu finanţare asigurată de Ministerul Dezvoltării.

Valoarea totală a investiţiei este de 37 milioane de lei, iar reţeaua va fi amenajată în toate cele patru sate componente – Arcanu, Brăgăreasa, Lipănescu şi satul reşedinţă Scutelnici , cu o lungime totală de 42 de kilometri.

Săpoca

Într-o postare realizată de primarul de la Săpoca, Iulian Manea pe o rețea de socializare, se înțelege că proiect de gaze va avea acelaşi constructor ca în cazul comunei Mărăcineni, respectiv S.C. ANTOPREST ACTIV SRL . Pe de altă parte, la momentul recepţionării lucrărilor executate în comuna Mărăcineni, constructorul anunţa că pentru lucrările de la Săpoca se va semna un contract de execuţie efectivă a lucrărilor, pentru branşamente, cel târziu la sfârşitul primăverii 2024. Primarul Manea a făcut anunţul pentru accesarea etapei rezervată lucrărilor de proiectare.

Comuna Săpoca, dincolo de localizarea pe Valea Slănicului, face parte dintr-un grup de nouă localităţi buzoiene care, în toamna anului trecut, au fost trecute pe lista localităţilor cu proiecte finanţate, pentru înfiinţarea de reţele de distribuţie a gazului natural. În această etapă, investiţia de la Săpoca dispune de o finanţare în valoare de 19.500.000 lei.

Țintești

La Țintești situația este asemănătoare celorlalte UAT-uri, adică lucrurile înaintează dar cu greutate.

În anul 2022, Consiliul Local Țintești a aprobat un proiect de hotărâre ce vizea înființarea rețelei de gaze.

Investiția ar urma să se ridice la valoare de 10 milioane de euro, iar societatea care se va ocupa de proiectare ar urma să fie KAD CRISIRIM PROJECT din Buzău. Interesant este faptul că această societate avea în 2022 0 angați și o cifră de afaceri de 158.000 lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *