De ce vomit mereu când merg la mare în România: Îndrumar și lecții de evitat „taxele de fraier”
Fără doar și poate litoralul românesc, în actualul stadiu, nu mai merită atenția mea și nici a apropiaților. Nu sunt anti-naționalist și consider că avem în continuare o țară frumoasă, bogată, cu locuri unice și locuită, în mare parte, de oameni de bine. Însă, chiar și așa, nu pot accepta să fiu jecmănit de cei care cred că au inventat „taxa de fraier”, percepută exclusiv celor care aleg să își facă concediile în țară.
Există mai multe motive pentru care sunt sigur că litoralul Românesc, căci despre el este vorba, nu ar trebui frecventat de români și lăsat, doar străinilor. Pe lângă acest considerent, mai cred că în România, la mare, se duc oamenii cu adevărat bogați și cei care își permit să fie luați la mișto de „antreprenorii” din turism, aici intrând și acei chelneri cu atitudine.
Dintre toate destinațiile din țară, litoralul este singurul care te face cu adevărat să regreți că ai ales România, în detrimentul oricărei alte țări.
Mamaia. Visul oricărui cocalar de a-și etala mașina lui tata
Un prim motiv pentru care evit și recomand evitarea litoralului românesc este Mamaia. Stațiunea Mamaia care este plină de praf, mizerie și zgomot. AIci, doar dacă faci o simplă plimbare pe faleză ai șansa să își îmbogățești limbajul trivial cu injurii de pe șantier. Dacă cumva ai și copii sub 10 ani, după un sejur la Mamaia, te alegi sigur cu câteva ședințe neprogramate la grădiniță sau la școală pentru a-i explica învățătoarei de unde știe cel mic atâtea cuvinte golănești.
Pe lângă șantier, ai șansa ca la parcare, tu având un Passat, să îți râdă în nas o pușlama, după ce a parcat în locul pe care tu l-ai căutat jumătate de oră, doar pentru că el are BMW. BMW-ul lui tac-su, evident.
Angajații din „industria ospitalității” te privesc ca pe o victimă, nu ca pe un client
Un al doilea motiv pentru care ar trebui să eviți cu orice preț litoralul românesc este că angajații de aici te privesc, din start, ca pe o potențială victimă. Cu alte cuvinte, absolvenții școlilor profesionale de profil te privesc ca pe un fraier care obligat-forțat ar trebui să fii jumulit de toți banii din buzunare. Să nu mai vorbesc de aerul superior al chelnerilor, barmanilor care lucrează în cârciumile din Mamaia. Te privesc de parcă tu ai fi imigrant din Somalia iar ei, cel puțin co-fondatori la Amazon.
Ai și varianta consumului de alimente de la gheretele ambulante de pe faleză, însă pe riscul tău. Ai șanse mari să mănânci o porție de hamsii prăjite într-un ulei ars, rămas probabil din sezonul 2019 (că în 2020 nu prea au fost turiști). Vei plăti pentru amărâtele alea de hamsii cam cât ai plăti pe o friptură cu garnitură la un restaurant de cartier. Știți cum ajung ăia care vând asemenea gunoaie la prețurile alea? 5% produsul în sine, 45% taxa pentru auzul valurilor Pontului Euxin și 50% taxa de fraier.
CITEȘTE ȘI:În atenția DNA: Primăria Buzău vrea să cumpere pasajul subteran al CFR-ului cu o sumă aberantă
Ciorba noastră cea de toate zilele
Ești la mare și te-ai săturat de atâtea hamsii? Mănânci o ciorbă. Media de preț a unei porții este de 20 de lei, asta dacă ești sărac, sau 30 de lei, dacă ești puțin peste medie. Atenție însă la vrăjeala ospătarilor: ciorba de 20 de lei va ajunge la final să coste 50 de lei (10 lei pâinea, 5 lei un ardei, 5 lei smântâna și probabil cea mai ieftină bere din meniu, 10 lei). Normal, magnații care servesc cu aer de superioritate așteaptă de la tine și o atenție la final, e circa 10% din consumație, că deh, altfel strigă după tine că ești sărac.
Atenție la pește: o porție de macrou costă „decât” 40 de lei (sau mai mult). Gândește-te că dacă vii la masă cu o familie compusă din 8 membri și toți consumă macrou, la final, prețul de pe bon (asta dacă îl primești și nu primești bon de comandă) va fi egal sau mai mic cu prețul unui sfert de camion de pește.
Alcool? Ia-ți de acasă
Unii „ospitalieri” percep pe o sticlă ordinară de vin , care în supermarket este 20 de lei, cel puțin 100 de lei. Vorbim, atenție, de un vin normal, fără pretenții de soi sau brand.
Dacă te gândești că vei lua băutura de la magazinele de prin zonă, să știi că și ăia au un singur scop: să te jecmănească, ca și chelnerii. La „supermarket” totul e mai scump cu cel puțin 70% față de oricare alt supermarket din țară.
Nu cred că mai are rost să vă mai vorbesc și de alte motive pentru care nu recomand, sub nicio formă, litoralul românesc, cu precădere stațiunea Mamaia. În concluzie, recomand cu căldură oricare altă țară din lumea asta largă, în care, dacă vei decide să își lași banii, vei primi mult mai multe. Garantat!