Editorial

Proiect UDMR: „Prima Bătaie” este iertată. Tu ce părere ai de această propunere legislativă?

După ce Guvernul a inițiat programele sociale Prima Mașină și Prima Casă, parlamentarii românilor legiferează, în premieră, proiectul „Prima Bătaie”. Conform proiectului inițiat de ungurii de la UDMR, prima bătaie devine acum chiar ruptă din rai. Mai exact, un agresor poate scăpa de acuzații dacă este la prima abatere și dacă își convinge partenerul de viață, soție sau concubină, să îl ierte.

În timp ce victimele abuzului fizic al bărbaților suțin că acest proiect lasă loc de interpretări, aleșii cred că noua lege este mult mai bună decât cea care funcționează în prezent. Principalul argument pe care se bazează udemeriștii este că „primul pumn sau prima palmă este meritată”, însă pentru restul agresiunilor bărbații violenți plătesc. Totuși, nimeni nu garantează că primul pumn nu este și cel fatal.

CITEȘTE ȘI: PUNEM PARIU CĂ NU VEȚI DISTRIBUI ASTA: Un călugăr, de formație medic, oferă consultații gratuite într-o mânăstire. 3 zile pe săptămână lucrează voluntar într-un spital din Capitală

Nu de puține ori am auzit de cazuri în care femeile au fost bătute crunt de iubiții lor, chiar dacă acestea erau gravide, lucru care nu ar trebui tolerat într-o țară normală. Cu ochii vineți și cu semne vizibile pe corp, aceste femei erau înduplecate de scuzele și promisiunie deșarte ale iubiților că aceste episoade nu vor mai avea loc. Totul se întâmpla până data viitoare. Majoritatea violențelor au ca principal punct de plecare o suspiciune de gelozie accentuată de consumul de alcool.

Mai rău este în cazul familiilor care au copii

În mod normal, după prima palmă, femeile ar trebui să plece de lângă cel care le face rău, însă acest lucru nu se întâmplă deseori pentru că între agresor și victimă există o legătură: copilul. Acum, potrivit legi, un agresor scapă fără nicio penalitate din partea legii dacă își convinge victima să îl ierte. Însă, pe viitor, lucrurile se pot schimba. Doar prima palmă e trecută cu vederea, însă chiar și așa, asociațiile de protecție a victimelor asupra femeilor cât și avocații atrag atenția că se lasă loc de interpretări pentru comiterea abuzurilor. Astfel, cei care luptă împotriva acestui fenomen susțin că abuzurile psihice sunt cele mai grave. Dacă o vânătaie se vindecă în timp, un abuz emoțional se poate vindeca în câțiva ani, sau chiar niciodată. Cifrele oficiale arată că în România, între anii 2009 și 2016 au fost înregistrate peste 105.000 de persoane, majoritata femei, care au fost victime ale violenței domestice. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *