Monden

VIDEO: LEGENDE ÎN VIAȚĂ ALE BUZĂULUI: Ionică Minune, artistul de care francezii și japonezii s-au îndrăgostit nebunește

De-a lungul timpului județul Buzău a dat lumii nenumărați artiști, ingineri, oameni de cultură sau alte repere ale societății contemporane. Printre aceștia, la capitolul artiști, se numără și buzoianul Ene Gheorghe, cunoscut scenei sub numele de Ionică Minune.

Acesta este un excelent acordeonist român, de etnie rromă, născut pe 13 februarie 1959 în localitatea buzoiană Costești. Porecla de „Minune” i-a fost atribuită de Toni Iordache, după ce acesta a asistat la o reprezentație a artistului buzoian. Toată familia lui Ionică era plină de muzicanți, lăutari și instrumentiști, așa că era inevitabil să nu ia și el „virusul muzicii” de la rude. În anul 1963 Ionică Minune se apucă de acordeon sub îndrumarea tatălui său. La acea vreme acesta avea doar 4 ani, însă cu timpul a început să fie atras tot mai tare de muzică, mai ales de partea instrumentală.

Chiar dacă Ionică Minune visa în tinerețe să devină polițist, privind muzica doar ca pe un hobby, în cele din urmă s-a dovedit că a ales cartea câștigătoare. În carieră buzoianul a bifat reprezentații alături de Oscar Peterson, Michel Petrucianni sau Richard Galliano. Chiar dacă acesta a reușit să treacă treapa la liceu cu 10, Ionică nu s-a mai interesat de școală și și-a îndreptat toată atenția către muzică. La 17 ani Ionică Minune se căsătorește și se stabilește în capitală. La 20 de ani acesta era deja un personaj extrem de cunoscut și apreciat în zona muzicii lăutărești.

CITEȘTE ȘI: Tineri râmniceni de valoare: Cosmin Pîrvu, inventatorul unui dispozitiv care va schimba lumea în viitorul apropiat

În anul 1979 a început să ofere reprezentații și afară în țări , în locații exclusiviste din Italia, Spania, Franța, Japonia și chiar Malaezia. În 1991 Ionică Minune pleacă în Franța unde are ocazia să se remarce în rândul acordioniștilor vremii. Chiar dacă acesta a primit cetățenia franceză din partea autorităților din Hexagon, acesta nu a dorit să rămână în străinătate, iar în 2006 Minune se întoarce în România. Odată cu venirea banilor, Ionică Minune și-a rafinat gustul în ceea ce privește hainele și încălțăminte. Acesta își amintește că odată, în timp ce era în Japonia, și-a cumpărat nu mai puțin de 2,5 tone de îmbrăcăminte și încălțăminte. 

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=jinBMK7JtCY{/youtube}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *