LEGALIZAREA canabisului medical în România dezbătută de parlamentari în aceste zile
Proiectul de lege care prevede legalizarea canabisului cu concentrație de THC în scop medical a fost dezbătut luni în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.
Proiectul, care a fost deja adoptat de Senat, a primit un vot negativ din partea Guvernului PSD-PNL în martie 2021, iar de atunci discuțiile s-au oprit.
Scopul proiectului este repararea unor nedreptăți cauzate pesoanelor care au nevoie de canabis însă, din cauza legislației depășite, mulți au ales să cumpere de pe piața neagră pentru a avea o șansă egală la viață cu ceilalți europeni.
Proiectul mai prevede și posibilitatea cultivării, recoltării și comercializării a plantei de canabos în scop medical.
Alexandra Cârstea încearcă de patru ani să îi trezească la realitatea zilelor noastre pe politicienii români în ceea ce privește legalizarea canabisului medical.
Petiția națională pe care a inițiat-o a strâns peste 25 de mii de semnături, iar proiectul de lege a fost depus în Parlament în iulie 2019, la doar câteva luni după ce mama ei a murit de cancer, neputând avea acces la terapii alternative, precum marijuana medicinală.
Alexandra Cârstea, președintele Asociației Victoria a afirmat că durerea pe care a simțit-o după ce mama ei a murit, din cauza unui stat incompetent, a ambiționat-o să lupte pentru a le oferi altora, în situația mamei ei, o speranță la o viață demnă.
Beneficiile terapiilor cu canabis medicinal au fost confirmate de peste 10.000 de studii specifice, însă politicienii actualei clase politice din România încurajează consumul altor droguri, mult mai periculoase, precum alcoolul și țigările.
Mai mult, PNL a decis un proiect de lege care prevede închisoare pentru persoanele care sunt prinse cu o țigară cu canabis asupra lor, trimițând în spatele gratiilor milioane de persoane din țară pentru o faptă, care, în cazul ,,partenerului nostru strategic, SUA,, , astfel de fapte au fost dezincriminate de președintele Biden.
Canabisul poate fi folosit în peste 50 de patologii
Cele mai noi studii au confirmat majoritatea informațiilor obținute în studiile similare din trecut, acelea că planta de canabis tratează peste 50 de patologii, precum diabetul, glaucomul, epilepsia, scleroza, Parkinson, boala Crohn, durere cronică și chiar anumite tipuri de cancer.
La nivelul Uniunii Europene multe dintre statele membre au înțeles că lupta împotriva plantei de canabis costă statele sute de milioane de euro, bani care ar putea fi folosiți în cu totul alte scopuri. Astfel, țări precum Germania, Marea Britanie, Italia , Spania, Grecia, Croația sau Cehia au o legislație clară în ceea ce privește plantarea, recoltarea și utilizarea plantei de canabis.
În schimb, în România, parlamentarii PNL au propus și votat un proiect de lege care prevede închisoare de la 3 la 5 ani pentru persoanele care sunt prinse cu canabis asupra lor, indiferent de canitate.