NATIONAL

Semnificația zilei de 1 Mai în România dar și în alte 80 de state ale lumii

În fiecare an la 1 mai se serbează, începând cu anul 1889, se serbează ziua muncitorilor în peste 80 de țări. Ziua Internațională a muncii a devenit un prilej de distracție pentru milioane de pământeni. Această zi nu a fost aleasă întâmplător și cu toate că mulți își planifică mini-vacanța de 1 mai cu multă vreme înainte, puțini știu de fapt ce semnifică ziua de 1 mai.

Revoluția industrială, la nivel global, a însemnat, printre altele și introducerea unor mașini, unelte și utilaje mecanizate care funcționau încontinuu. Până la acest punct oamenii munceau fizic enorm de mult, uneori chiar și câte 16 ore pe zi, motiv pentru care, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, clasa muncitoare a început să ducă o luptă constantă pentru a obține ziua de lucru de opt ore. 

Așa se face că în anul 1884, în încercarea de a le face muncitorilor programul de lucru mai ușor și în concluzie, mai scurt, în cadrul convenției naționale de la Chicago, Federația Organizațiilor Meșteșugărești și a Uniunii Sindicale a inițiat introducerea unei rezoluții care prevedea ca ziua de lucru legală să aibă opt ore, eveniment consemnat la 1 mai 1886. Federația și-a reiterat proclamația declarând că va fi susținută de greve și demonstrații. 

Oamenii au plătit cu sânge pentru programul de opt ore de muncă pe zi

La 1 mai 1886 peste 350.000 de muncitori de pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii au mărșăluit pentru a-și susține cauza, find prima dată când a fost sărbătorită cum se cuvine ziua de 1 mai. Cea mai mare demonstrație de acest fel a fost organizată la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care aproximativ 40.000 se aflau în grevă. Trei zile mai târziu, în Piața Heymarket din Chicago, acolo unde numărul greviștilor ajunsese deja la 70.000, lucrurile au escaladat iar poliția s-a văzut nevoită să intervină cu brutalitate pentru a opri manivestația. După ciocnirea celor două grupuri au fost înregistrați mai mulți morți și răniți.

1 mai în România

În țara noastră această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în anul 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde ale Capitalei dar și în alte orașe mari din țară. Coloane de oameni, îmbrăcați în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe. 

După anul 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, însă oamenii au continuat să se bucure de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde ori la munte sau mare. În anul 2003, pentru prima dată în istoria de după 1990, o confederația sindicală a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere și muzică lăutărească, pentru a serba această zi. Criticile nu au întârziat să apară, la fel și acuzațiile de simpatie pro-comunistă. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *