Actualitate

Bîgiu și Colgiu trimiși în judecată. Dosarul a fost preluat de Tribunalul Călărași

Cristinel Marian Bîgiu, președintele suspendat al CJ Buzău și finul său Florin Mădălin Colgiu au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție pentru mai multe fapte săvârșite, printre care luare de mită, conflict de interese și tentativă de spălare de bani. Procurorii DNA au trimis dosarul spre judecare la Tribunalul Călărași. Iată cum și-au motivat procurorii decizia:

 

 „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
în stare de arest preventiv:
Bîgiu Marian Cristinel preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: luare de mită, în formă continuată (2 acte materiale); conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale); tentativă de spălare a banilor,
Colgiu Florin-Mădălin, administrator al S.C. ALEXANDRA SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: complicitate la luare de mită, în formă continuată (2 acte materiale); complicitate la tentativa de spălare a banilor,
în stare de libertate:
BĂDICĂ GABRIELA CAMELIA, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită„. Procurorii au mai arâtat în rechizitoriul întocmit următoarele: „În perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a cerut, iar în zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014, a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău – funcţie de demnitate publică, respectiv aprobarea atribuirii, firmei Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (A.D.I.C.A.) Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor.
Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale „Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020”.
Suma de 45.000 lei a fost dată ca mită de inculpata Bădică Gabriela Camelia, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi.
Sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) au fost cerute și primite de inculpatul Colgiu Florin-Mădălin, cunoscând că aceste sume proveneau din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, a îndatoririlor de serviciu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. În acest fel, Colgiu Florin-Mădălin l-a sprijinit pe Bîgiu Marian Cristinel să primească şi să valorifice sumele de bani obţinute cu încălcarea legii.
La data de 06.12.2014, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, sprijinit de Colgiu Florin-Mădălin, a încercat să disimuleze o parte din suma primită cu titlu de mită, prin plata, în numele S.C. SIGMA MONTAJ, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l deţinea în fapt. În perioada 20.11.2012-12.11.2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, inculpatul Bîgiu Marian a semnat un număr de 12 (douăsprezece) contracte cu două firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, în condiţiile în care, începând cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele două firme, de suma de 1034 euro, plus TVA, lunar, reprezentând contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care inculpatul îl deţinea în fapt. Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 11.900 lei, ridicată de la inculpatul Bîgiu Marian Cristinel. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *