Actualitate

Bilanțul polițiștilor buzoieni după alegerile locale de duminică

Din punct de vedere al ordinii și siguranței publice, alegerile locale din acest an au fost cele mai sigure alegeri din ultimii ani.  Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în ziua procesului electoral, la nivel național, să nu fie înregistrat niciun eveniment deosebit.  Pentru siguranţa cetăţenilor, în ziua alegerilor locale, aproximativ 700 de poliţişti au acţionat în județul Buzău, atât în preajma secţiilor de votare, cât și în zonele cu aflux mare de populație, pentru menținerea ordinii publice și pentru cercetarea cu celeritate a  sesizărilor cu caracter electoral.

 

Măsurile luate de poliţiştii care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare au făcut ca, în ziua alegerilor, să nu fie înregistrate situații grave, care să afecteze procesul electoral.
Desfășurarea în siguranţă a procesului electoral s-a datorat şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă. În acest context, peste 500 de polițiști au asigurat măsuri de pază şi protecţie la secțiile de votare, la circumscripții și pe timpul transportului materialelor electorale, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în această zi, numărul infracţiunilor săvârşite cu violenţă şi cele de natură judiciară să se situeze sub media ultimilor ani, reliefând faptul că măsurile pentru creșterea siguranței cetățeanului, adoptate de Poliția Română și-au atins scopul.

CITEȘTE ȘI: Se va deschide Drăgaica

Poliţiştii din întreaga ţară desfășoară activități de cercetare cu privire la 245 de semnalări privind posibil vot multiplu, transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot.
Totodată, sunt în curs de cercetare 19 infracțiuni privind „coruperea alegătorului”. De asemenea, polițiștii au constatat 6 fapte de natură contravențională, dintre care cele mai multe semnalau continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia ori fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinelor de vot.  Precizăm că, în perioada următoare, polițiștii vor desfășura activități sub coordonarea procurorilor din cadrul unităților de Parchet competente pentru clarificarea tuturor aspectelor sesizate, precum și stabilirea împrejurărilor în care acestea s-au produs.  Reamintim că, pe toată perioada electorală, însemnând campania electorală, ziua și pre-ziua votului, față de situația înregistrată la precedentele alegeri locale din 2012, numărul de sesizări a scăzut cu 43%, infracțiunile sesizate au fost cu 51% mai puține, iar al contravențiilor cu 53%.

În ziua de 5 iunie a.c., în jurul orei 15.00, președintele unei secții de votare de pe raza comunei Vadu Pașii a sesizat polițistul care asigura măsurile de ordine în împrejurimile secției cu privire la faptul că a surprins un tânăr în timp ce fotografia buletinele de vot. În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit că după exercitarea dreptului la vot un tânăr de 26 de ani din Vadu Pașii a fotografiat buletinul de vot privind candidatul la primărie, în telefonul acestuia fiind găsită fotografia. Tânărul a fost sancționat conform art. 108 lit „o” din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale cu amendă în valoare de 600 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *