Cârnații de Pleșcoi rezistă în actuala criză a cărnii locale cu materie primă din import
Cârnații de Pleșcoi au devenit rapid un brand pentru județul Buzău, grație implicării autorităților locale și județene în promovarea acestui brand județean.
Odată cu trecerea vremii, procesul de preparare al cârnaților s-a industrializat, iar din cauza actualei crize a cărnii de oaie românești, cauzată de pesta micilor rumegătoare, producătorii specialității din carne s-au reprofilat și cumpărăr materie primă din Portugalia, Spania sau Grecia.
Pesta a făcut ravagii în colectivele de oi și capre din județele Timiș, Constanța și Tulcea, reducând disponibilitatea cărnii pe piața locală.
Producătorii celebrilor cârnați au fost nevoiți să crească prețurile, în medie cu 25%, însă chiar și așa, se găsesc destui amatori ai gustului unic.
În prezent, prețul pentru un kilogram de cârnați de Pleșcoi variază între 48 și 55 de lei, în timo ce carcasa de oaie costă 25 de lei pe kilogram.
Comercianții din domeniu și-au diversificat gama de produse, însă și acestea sunt scumpe raportate la produsele ,,de masă,, găsite în supermarketuri.