CIFRE ÎNGRIJORĂTOARE pentru buzoieni: Din anul 1990 până în prezent, speranța de viață a crescut doar cu 6 ani
Județul Buzău se află pe unul din ultimele locuri din România la capitolul „speranță de viață”. La nivelul întregii Uniuni Europene, în ceea ce privește speranța de viață a cetățenilor, un român simplu trăiește în medie 75 de ani, se arată în datele INS pentru anul 2015.
Raportându-ne la nivel local, buzoienii au o durată de viață de 75,12 ani față de locuitorii municipiului București și ai județului Vâlcea, unde acolo speranța de viață atinge 77 de ani. În topul speranței de viață la români urmează Clujul, Brașovul și Sibiul, cu o medie a speranței de viață de 76 de ani. Pe ultimele locuri se clasează Satu Mare, Giurgiu și Tulcea, fiecare cu câte 73 de ani. În unele județe unde regăsim o pondere mai mare a satelor, speranța de viață este mai mică față de localitățile urbane pentru că în mediul rural „predomină persoanele îmbătrânite care au un risc de deces mai mare”. Alți factori ai speranței de viață scăzute sunt reprezentați de sărăcie și educația insuficientă.
CITEȘTE ȘI: Un sfârșit plin de evenimente culturale în județul Buzău
În ceea ce privește dinamica duratei de viață, cea mai mare creștere a longevității în perioada 1990 – 2015 a fost înregistrată în județul Constanța, cu o medie de 11,6 ani. Bucureștenii trăiesc cu 10.5 ani mai mult față de anii 90. La polul opus se află locuitorii județului Vaslui. Aici a fost înregistrată cea mai slabă evoluție a speranței de viață de după 1990, durata de viață în acest județ crescând doar cu 5,8 ani, urmat de Brăila cu 5,9 ani și Buzău cu 6 ani. Media speranței de viață în România raportată la sexe este următoarea; femeile trăiesc în medie 78,9 ani, iar bărbații 72,6 ani.