Actualitate

Județul Buzău în topul șpăgilor din spitale – Ce ,,atenții,, trebuie să dai la spitalul din Râmnicu Sărat pentru a fi îngrijit bine

Viziunea oamenilor asupra sistemului public de sănătate din județul Buzău este împărțită, însă concluzia unanimă este că șpaga primează încă în spitalele din județ.

De la micile atenții pe care le dau pacienții până la șpăgile oferite pentru ocuparea unui post de infirmieră sau asistentă, oamenii spun că dacă nu ai bani, atunci când ajungi la spital, poți ,,muri cu zile,,.

Județele Alba, Cluj și Neamț înregistrază cele mai mici procente de pacienți care spun că personalul medical le-a cerut bani în luna aprilie, în timp ce la polul opus se află județele Ialomița, Teleorman și Giurgiu, potrivit datelor agregate de platforma Graphs.ro, pe baza informațiilor de pe platforma data.gov.ro.

3,2 la sută dintre pacienții din Buzău spun că au fost nevoiți să ofere șpagă medicilor sau asistenților medicali. La nivelul Spitalului Județean Buzău, cele mai multe „atenții” au fost înregistrate în luna octombrie a anului 2021, când 16,22 la sută dintre buzoienii care au ajuns la spital au fost nevoiți să scoată bani din buzunar. De atunci și până în prezent, procentul a scăzut, o creștere fiind semnalată în noiembrie 2022, când procentul a atins pragul de 10 la sută. De la finalul anului trecut și până în luna aprilie, la cea mai mare unitate medicală din Buzău a scăzut numărul pacienților care au fost nevoiți să ofere șpagă medicilor sau asistenților, procentul ajungând la 3,33 la sută. Cu toate acestea, Buzăul se află printre județele „fruntașe” în domeniu, depășind cu mult media națională.

Și la nivelul spitalului municipiului Râmnicu Sărat oamenii simpli și pacienții deopotrivă spun că se primesc ,,atenții,, dar și că le-au fost cerute diferite sume de bani pentru a se angaja.

În cadrul unui chestionar aplicat la nivel național de către Ministerul Sănătății, respondenții au afirmat că în medie, un pacient ar trebui să aibă la el cel puțin 30 de lei, pe zi, pentru șpagă, iar suma percepută pentru un post de infirmier începe de la 1000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *