Cultura

Un râmnicean nemulțumit de atitudinea autorităților locale față de cultură

Recent am primit un articol scris de un râmnicean care a dorit să rămână anonim. Destinatarul este nemulțumit de atidudinea autorităților locale vis-a-vis de lansarea de carte a politicianului Varujan Vosganian și totodată de cultura râmniceană.

 

În cadrul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat s-a lansat astăzi cartea „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri” a cunoscutului politician Varujan Vosganian. Cartea apărută la Editura «Polirom» cuprinde şase nuvele care vorbesc despre neliniştile, căutarile şi incertitudinile noastre personale, despre atâtea traume încă nevindecate ale societății de astăzi. «Jocul celor o sută de frunze…» ne previne că, dacă «memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseste în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut».

Varujan Vosganian este prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor şi preşedintele Uniunii Armenilor din România. Lucrările sale includ trei volume de poezie – Şamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005), precum şi volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Romanul Cartea şoaptelor (2009; ediţia a II-a în 2012) a fost distins cu Premiul „Cartea anului 2009” acordat de revista România literară, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (2009), Premiul revistei Convorbiri literare, secţiunea proză (2009), Marele Premiu pentru Proză – Trofeul „Mihail Sebastian”, Premiul revistei Observator cultural, secţiunea proză (2009), şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România.

Se pare că domnul Vosganian, membru marcant al formațiunii politice PNL totodată, nu s-a mai bucurat, ca alte dăți, de atenția edililor municipiului care, cu puțin timp în urmă, și-au trădat partidul cu care au câștigat alegerile locale (PNL), migrând la PSD. Din aceste considerente, sau poate (și) din altele neînțelese de noi muritorii de rând, reprezentanții Primăriei Râmnicu Sărat au interzis pur și simplu încălzirea Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu” pe durata evenimentului lansării volumului.

Cu toate acestea, în pofida gerului din interiorul instituției culturale râmnicene, ger identic în intensitate cu cel de afară, evenimentul s-a bucurat de un real succes, atmosfera fiind încălzită de cei aproximativ 70 de iubitori de frumos prezenți în sală.

Atunci când uită că suntem mai întâi de toate oameni, politicienii își oferă singuri câte o lecție. De data aceasta, proaspeții adepți ai docrinei PSD, edilii orașului, au înțeles că nu pot interzice (și) căldura sufletească.

Pornind de la articolul trimis de un râmnicean care s-a arâtat nemulțumit de atidudinea autorităților față de evenimentul lansării cărții lui Varujan Vosganian, replica nu a întârziat să apară pe mediul online. Prin vocea reprezentantului administrației locale într-o instituție subordonată, Violeta Vâlcu, directoarea Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu”, aceasta își exprimă nemulțumirea și totodată regretul față de repugna destinatarului scrisorii. Doamna Vâlcu a scris pe un site de socializare următorul text:

Nu stiu daca ati citit ultimul articol postat pe un ziar online ramnicean, daca nu l-ati citit, foarte bine, dar acolo, chipurile, un ramnicean „binevoitor”, critica faptul ca evenimentul legat de lansarea cartii scriitorului Varujan Vosganian s-a facut in foaierul Centrului Cultural, in frig, si ca vezi Doamne, adminstratia publica locala ar fi interzis sa incalzim foaierul pentru ca , nu-i asa, acestia nu mai impartasesc aceeasi opinie politica cu scriitorul Vosganian.
A vrut sa fie o rautate gratuita acest material, daca il pot numi asa, mai ales ca , se stie, o data cu venirea la conducerea Ramnicului a echipei liberale in 2008, lucrurile au inceput sa functioneze si in domeniul cultural.
Ii amintesc domnului ramnicen nemultumit ca in ultimii trei ani au fost finantate doua proiecte _ Scriitori Ramniceni si Festivalul Titel Constantinescu si foarte multe alte evenimente literare, muzicale, teatru, intr-un cuvant -culturale,
Sunteti nedrepti, domnilor ziaristi, si alta data sa cereti si parerea celorlalti.
Aruncati in derizoriu toata munca administratiei locale, a colegilor mei profesori care au organizat alaturi de noi zeci de evenimente, a scriitorilor ramniceni si a mea!
Si a- propos, evenimentul s-a tinut in foaier, desi celelalte sali erau incalzite pentru ca asa au dorit partenerii nostri la acest eveniment.
Va asigur ca toate salile erau incalzite, mai ales ca, doua ore mai inainte, Dan Manciulea si-a lansat ultimul sau album, in sala de spectacole, pe care administratorul institutiei o incalzise de foarte de dimineata!!!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *