A început cea de-a XVI-a ediție a Școlii de Vară la Râmnicu Sărat – Ce teme se vor dezbate
Complexul Brâncovenesc din Râmnicu Sărat a fost gazda începerii celei de-a XVI-a ediție a Universității de Vară, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Această ediție se desfășoară sub titlul „Scriitorii și comunismul. În culisele <Epocii de Aur>,, și reunește tinerii interesați de istoria comunismului și experți renumiți din domeniul istoriei și criticii literare și al memoriei exilului, pentru a explora relația complexă dintre scriitori și regimul comunist din țara noastră.
Deschiderea oficială a fost marcată de prezența unor personalități de renume din domeniul literar și academic, precum și de oficialități, care au scos în evidență importanța dezbaterii acestui capitol esențial din istoria României.
„Tema acestei ediții este una deosebit de relevantă, întrucât explorează legăturile complexe dintre creația literară și comunism, precum și modul în care scriitorii au gestionat limitările regimului în opera lor și în viața personală. Ne propunem să aducem în prim-plan perspective noi și analize critice asupra literaturii din și despre perioada comunistă, oferind participanților o înțelegere mai profundă a întregului context istoric”, a declarat președintele executiv IICCMER, Daniel Șandru.
Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat – un proiect susținut de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – se va desfășura în perioada 25-30 august 2024, fiind organizată în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Consiliul Județean Buzău, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat și Asociația Artis. Partener cultural este Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat.