ANCHETĂ EXPLOZIVĂ – CLAUDIU DAMIAN – un manager bun la toate!
În articolul anterior v-am prezentat cum Claudiu Damian, încă managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, a decis transferul vărului său, Bogdănel Mîntoiu, pe o funcție mai bine plătită, într-una din secțiile spitalului.
Este de notorietate în unitatea medicală faptul că managerul Damian vrea să dețină contolul asupra întregii activități, chiar și acolo unde nu ar fi cazul.
Am identificat recent două exemple în acest sens, în care managerul Damian s-a folosit de modificarea organigramei spitalului pentru a scăpa de niște ”dureri de cap” privind controlul activității lui manageriale.
Odată cu adoptarea noii organigrame, biroul de audit din spital a fost desființat.
Biroul de audit era important deoarece avea atribuții de control a activității managerului, motiv pentru care era independent în raport cu acesta subordonându-se direct Consiliului Județean.
Pe principiul ”scapă de ceea ce nu poți controla”, Damian a desființat biroul de audit prin modificarea orgranigramei spitalului, într-un mod care ridică însă semne serioase de întrebare.
Conform art. 180, alin. (1), lit. a) din Legea 95/2006, managerul ”stabilește și aprobă numărul de personal, pe categorii și locuri de muncă, în funcție de normativul de personal în vigoare”. Acest lucru se face însă la propunerea Comitetului Director, conform art. 1, pct. 1 din OMS 921/2006, lucru care la Spitalul Județean Buzău nu s-a întâmplat.
Organigrama Spitalului a fost adoptată prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 150 din 28.06.2024, fără implicarea în decizie a Comitetului Director.
Tot cu prilejul modificării organigramei, managerul Damian s-a asigurat că scapă de încă o bătaie de cap, respectiv Serviciul de Management al Calității Serviciilor de Sănătate.
Acest serviciu avea, potrivit Ordinului nr. 600/2018 al Secretariatului General al Guvernului, și atribuții privind controlul intern managerial. Damian a transformat acest Serviciu în structură, deși primise aprobare de la Ministerul Dezvoltării (prin memorandum) pentru menținerea lui ca Serviciu. În alte spitale din țară există structuri distincte de control managerial. Nu e și cazul Spitalului Județean Buzău, unde se pare că Damian nu suportă nicio formă de control asupra activității sale de manager.
Pe cât de agresiv este managerul Damian în relația cu cei pe care nu îi poate controla, pe atât de generos este cu cei apropiați lui.
Tot în contextul modificării organigramei spitalului, Damian a înființat Serviciul Achiziții Publice, Contracte, Tehnic, prin comasarea Biroului Achiziții cu Biroul Tehnic.
Această structură de tip struțo-cămilă nu se regăsește la alte spitale din țară, deoarece între activitățile celor două birouri comasate la Buzăui nu există nicio legătură. Explicația este însă simplă pentru managerul Damian – în condițiile reorganizării stipulate de Legea 296/2023, Biroul Achiziții Publice al spitalului ar fi trebuit desființat. Șeful Biroului, Nicolae Ene, ar fi primit astfel un salariu mai mic.
Și v-am prezentat într-un articol publicat anterior interesele lui Damian pentru achizițiile efectuate de spital.
În condițiile în care Claudiu Damian și-a anunțat retragerea de pe poziția de manager al Spitalului, urmând ca din toamnă să ocupe funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău, a apărut tot mai des în presa locală varianta ca funcția de manager să fie preluată de actualul director medical al Spitalului, Ștefania Manolescu, o apropiată a lui Damian (cam prea apropiată, spun unele guri ”rele” din spital).
Varianta i-ar conveni de minune lui Damian, respectiv să fie vicepreședinte al Consiliului Județean, cu atribuții de coordonare a activității Spitalului, iar manager să fie Ștefania Manolescu. Damian ar continua, practic, să conducă spitalul după bunul său plac, la fel cum a făcut-o și până acum – aviz viitorului președinte al Consiliului Județean pentru momentul în care decide care vor fi atribuțiile lui Claudiu Damian.
Angajații Spitalului contrazic însă imaginea de profesionist desăvârșit pe care unele publicații locale încearcă să o promoveze cu privire la Ștefania Manolescu.
Aceștia se plâng că actualul director medical nu se implică în activitate, plasând întreaga responsabilitate directorului financiar-contabil și a celui de îngrijiri medicale.
Potrivit acelorași surse din spital, activitatea medicală este organizată mai mult pe grupuri de WhatsApp privind problemele care vizează desfășurarea și organizarea serviciilor de spitalizare de zi, dar și alte aspecte particulare, referitoare la noi servicii ce se doresc a fi prestate în vederea decontării de Casa de Sănătate.
Practica discuțiilor de acest gen este total neproductivă, întrucât pentru astfel de decizii trebuie efectuate corelări complexe între echipamentele existente/nou intrate și serviciile medicale care pot fi derulate.
Până când Spitalul Județean Buzău nu va avea un manager veritabil, preocupat de interesele pacienților și nu de cele proprii, care să se implice cu adevărat în gestionarea multiplelor probleme existente în unitatea spitalicească, pacienții vor continua să suporte consecințele angajărilor pe grade de rudenie și a promovărilor pe criterii cunoscute doar de Claudiu Damian!