Editorial

Aleșii locali care pleacă în aceste 45 de zile la alt partid își pierd funcțiile

Se pare că vom asista în perioada următoare la un scandal uriaș pe tema ordonanței ce permite migrația aleșilor locali. Guvernul Ponta a dorit prin această ordonanță să anuleze pentru o perioadă definită de timp fosta lege, pentru a putea racola primari și consilieri locali ai opoziției în structurile conduse de PSD.

Având în vedere textul elaborat de Guvernul Ponta, „Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali … în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.” putem diseca pe îndelete acele prevederi din lege pe care le  derogă documentul de mai sus.
Art. 9. – (2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:
h1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales;
Art. 15.  (2) Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri:
g1) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”
Acestea fiind spuse, după cele 45 de zile de traseism liber, primarii și consilierii locali se vor întoarce sub incidența legii 393, legea care reglementează tocmai această practică legalizată de Ponta și Dragnea. Teoretic, dacă un ales public din județul Buzău pleacă la alt partid în aceaste  45 de zile, după terminarea perioade calendaristice, Legea 393 va reintra în vigoare, iar cei care au plecat din formațiunea politică care i-au propulsat în funcție (pe listele partidului  care au fost aleși) aceștia își vor pierde funcția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *