Editorial

FOTO: Candidatul PNL-ului la funcția de primar gafează în mediul online

 

Potențialul candidat la funcția de primar al municipiului Râmnicu Sărat girat de PNL a decis să pună piciorul în prag și să își lanseze campania electorală. Faptul că actuala clasă politică nu a conștientizat niciodată puterea mediul on-line s-a văzut și la protestele din stradă.

 

Ionuț Iuga pare că dorește să fie un candidat off și on-line care să se adreseze și internauților. Contul său de socializare este actualizat cu rigurozitate nemțească și pare că exprimă dorința de schimbare a tacticii electorale.  Dacă în urmă cu o săptămână a postat câteva fotografii de campanie în care apare zâmbind forțat în timp ce oferă cocarde râmnicenilor astăzi avocatul Iuga îndeamnă râmnicenii să completeze un chestionar online care privește viitoarea campanie electorală.

CITEȘTE ȘI: Românii sunt cei mai PROȘTI din EUROPA

Inițiativa sa, extrem de lăudabilă, se înscrie în actualul context al schimbării mentalității clasei politice. Potrivit postării afișate pe contul personal de Facebook, politicianul îndeamnă râmniceanul de rând la exprimarea opiniilor. Iuga dorește să realizeze un plan de dezvoltare pentru Râmnic  printr-o deschidere spre mediul online. Din păcate sau din fericire, potențialii candidați la o funcție publică nu sunt obligați să dea  și un test al gramaticii Limbii și Literaturii Române. Dacă doar privim sau citim postarea distinsului politician ne putem da seama că textul este presărat cu multe lacune gramaticale și cu greșeli de scriere, gafe care nu au ce căuta în exprimările publice.

Ionuț Iuga: „Noi, liberalii, ne-am săturat de campaniile electorale în care singurul scop este împroșcarea cu noroi a adversarului. Cetățenii au fost dezbinați prea mult timp, de dragul unor voturi.  A sosit vremea să gândim unitar, ca o societate matură, și să ne rezolvăm împreună problemele.  Am decis ca viitoarele campanii ale noastre să se bazeze pe proiecte fezabile, cu sorți de izbândă (promisiunile „gogonate” livrate de politicieni pentru un vot sunt un leit-motiv al campaniilor electorale românești). Prin urmare, în vederea construirii unui plan de dezvoltare a orașului am decis să consultăm pe singurii în măsură să își dea cu părerea – locuitorii orașului Râmnicu Sărat.  Vă invit să răspundeți la acest chestinar online (va fi și o variantă tipărită pe hârtie, dar am ales și varianta online, pentru cei care sunt foarte ocupați dar au acces la internet):”

UPDATE

După ce articolul de față a avut foarte multe accesări și a creat controverse în mediul online, candidatul PNL la funcția de primar al Râmnicului a cerut dreptul la replică. Ionuț Iuga a declarat într-un post privat că nu crede că a greșit cu ceva și dorește să explice situația. „Bună ziua, Am citit cu mirare articolul dumneavoastră despre greșelile mele gramaticale făcute în postarea de pe Facebook. Corect ar fi fost să le și evidențiați, dacă tot credeți că sunt atât de multe și de grave. Singura greșeală pe care o observ este o greșeală de redactare, în loc de „chestionar” am scris „chestinar”, greșeală pe care mi-o asum și pentru care îmi cer iertare cititorilor mei. Astfel de greșeli, din păcate, mai apar, dar ele nu denotă necunoașterea limbii române (nu se scrie cu majuscule). Am obervat că și dumneavoastră ați scris „rigurizitate” în loc de, presupun, „rigurozitate”. Ca să nu mai spunem de absurdul construcției „al gramaticii Limbii și Literaturii Române”. Eu vă acord însă prezumția de cunoaștere a gramaticii limbii române și pun aceste greșeli în seama grabei cu care trăim în acest secol al vitezei. Cum spuneam, aceasta ar fi singura greșeală pe care o observ. Dacă vă referiți, cumva, la cuvântul „leit-motiv”, vă asigur că atât DOOM, cât și DEX, acceptă folosirea formei „laitmotiv” alături de forma „leit-motiv”, fiind un cuvânt compus ce a fost importat din limba germană. Acestea fiind spuse, îmi cer scuze încă o dată pentru acel „chestinar” ieșit în această formă din cauza vitezei și vă solicit și dumneavoastră și cititorilor dumneavoastră mai multă clemență.  Vă mulțumesc!

 

Sursa foto: Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *