Editorial

Un nou flagel amenință România: S-au înmulțit jafurile de la bancomate cu ajutorul explozibilului

Un fenoment extrem de grav și care atentează la siguranța publică a luat amploare în România, încă de la finalul anului 2019. Vorbim despre furtul banilor din bancomate cu ajutorul explozibililor artizanali.

Când a început
Ziarul Financiar titra, în data de 20.05.2019, un caz petrecut la o filială bancară de pe bulevardul Theodor Pallady din Capitală. Atacul a fost dat dimineața devreme, iar sesizarea a fost făcută în jurul orei 04:20 printr-un apel la SNAU 112, către Secția 13 de Poliție.

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Ioan Buda, a declarat, luni dimineaţă (20.05.2019), că nu este un pericol mai mare în cazul bancomatelor aruncate în aer deoarece suspecţii aruncă în aer doar partea de sus, pentru ca valorile să rămâne intacte.

„Au fost câteva cazuri, dar e o metodă importată, am avut sau avem 2-3 care sunt în lucru , o reţea a fost destructurată care acţiona undeva în Timişoara, Cluj, Arad, sunt deja în penitenciare şi cei care acţionează în aceste zona asta, Bucureşti, Călăraşi, suntem la faţa locului , am făcut cercetările la faţa locului. Nu e un grad de pericol mai mare pentru că aruncă în aer partea de sus a bancomatului încât valorile rămân intacte„, a declarat chestorul Ioan Buda.
Fenomenul a început să prindă amploare la finalul anului 2019, atunci când media națională relata, pe larg, despre un bancomat aruncat în aer în comuna gorjeană Polovragi. Hoții au reușit să fure banii din aparat, iar spargerea a fost dată în noaptea de sâmbătă (19.10.2019) spre duminică (20.10.2019).

Persoanele care au dat spargerea au rămas necunoscute însă, în modul lor de operare, au utilizat un dispozitiv artizanal pentru a arunca în aer bancomatul. Hoții au reuși să fugă cu banii aflați în aparat.
Într-un comunicat de presă, IPJ Gorj a a dus o serie de precizări: „„La data de 20 octombrie, polițiști din cadrul Poliției Orașului Novaci s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că bancomatul unei agenții bancare, din comuna Polovragi, a fost distrus, fiind sustrasă o sumă de bani, prejudiciul creat fiind în curs de estimare. Având în vedere aceste aspecte, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj s- a constituit echipă complexă de cercetare, care desfășoară activități specifice în vederea identificării autorilor”, a declarat Victor Țuhașu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.”.

Începutul lunii septembrie 2020
Mediafax relata cazul unei alte spargeri, de data asta eșuate, comise în localitatea gălățeană Liești. Persoane neidentificate au încercat să distrugă un bancomat pentru a fura banii, folosind tot explozibil. În acest caz, aparatul a rezistat tentativei hoților de a fura banii.

Tentativa eșuată de la Liești (județul Galați) a venit la doar câteva zile de la un alt jaf, comis pe 8 septembrie, tot prin aceeași metodă, la un bancomat din orașul Otopeni, județul Ilfov. Nici de această dată poliția nu a prins pe nimeni, urmând să contureze un cerc de suspecți și să afle dacă jaful din Otopeni are legătură cu celelalte spargeri date în țară, mai ales că este vorba despre aceeași metodă de lucru, aruncarea în aer, cu ajutorul explozibililor artizanali, a bancomatelor.
În data de 15.09.2020, în jurul orei 04:00, mai mulți indivizi au forțat mecanic fanta de eliberare a bancnotelor de la un bancomat de pe raza comunei gălățene Tulucești.

Alte relatări
Un alt jaf a fost comis, în luna septembrie a acestui an, în comuna constănțeană Lumina. Autorii au folosit aceeași metodă și au dispărut cu o mașină.
PROTV (10.02.2020)
Bancomat aruncat în aer la un hotel din Sinaia. Cu câți bani au reușit să fugă hoții
„Bancomat aruncat în aer la un hotel din Sinaia. Cu câți bani au reușit să fugă hoții
În timp ce autorităţile se dovedesc incapabile să îi prindă pe cei care dau atac după atac, la automatele bancare, spargerile de acest fel devin o rutină. Luni dimineață, indivizi mascaţi au aruncat în aer un bancomat din apropierea Castelului Peleş.
 Ar fi furat, în acest fel, zeci de mii de lei, şi au dispărut, aşa cum s-a întâmplat şi în celelalte cazuri, de până acum.

 Indivizii au plănuit în detaliu lovitura. S-au echipat cu haine închise la culoare şi au purtat cagule. Atacul l-au dat dimineaţa, la ora 4, cât era încă întuneric, şi au avut grijă să acopere camerele de supraveghere cu un fes.
Bubuitura pe care au provocat-o ca să dizloce automatul bancar i-a trezit pe turiştii cazaţi la hotelurile din apropiere.
Turist: “S-a auzit o explozie. Ne-am speriat dar nu ne-am ridicat din pat. Am aflat de dimineaţă când am fost la micul dejun ce s-a întâmplat.”Angajat hotel: “Pur şi simplu nu a văzut nimeni absolut nimic, totul e pe cameră. Habar nu avem ce au folosit. Nu ştim.”

Bancomatul pe care suspecţii l-au aruncat în aer era montat pe peretele unui hotel. Potrivit unor surse din anchetă, în momentul atacului, în automat erau 50.000 de lei însă deocamdată nu se ştie ce sumă au reuşit să fure hoţii. Printre bucăţile de plastic şi cioburi rămase în urmă, poliţiştii au găsit mai multe bancnote.

Turist: “Distrus tot. E fărâmat ”
Turist: “E devastat. Sărit în aer, tot. Bucăţi aruncate din el la vrei 5 metri am văzut zburate de el.”
Anchetatorii bănuiesc că după atac, hoţii au fugit prin pădurea din apropiere. Deşi zona a fost verificată de poliţişti şi jandarmi până acum suspecţii nu au fost prinşi.
În ultima vreme, atacurile de acest fel sunt tot mai dese în România.

La jumătatea lunii ianurie, indivizi mascaţi au forţat intrarea într-un supermarket din Arad şi au incercat să smulgă cu maşina un bancomat amplasat în interior. Pentru că au fost surprinşi de un paznic, hoţii au fugit fără prada.
Nu la fel s-a întâmplat în decembrie, anul trecut când indivizi – încă aflaţi în libertate – au aruncat în aer un bancomat amplasat în curtea unui restaurant din apropierea pârtiilor din Poiana Braşov. Hoţii au plecat atunci cu aproape 100.000 de lei.
Nu au fost prinşi nici tâlharii care au aruncat în aer un bancomat din Braşov, în decembrie 2018 şi au furat peste 160.000 de lei.”

Cine ar putea fi
Anchetatorii din județele pe raza cărora au fost comise furturi din bancomate cu ajutorul explozibililor au deschis mai multe anchete, urmând mai multe piste, însă deocamdată nimic concret.
Totuși, din cauza pandemiei de Coronavirus, foarte mulți conaționali s-au întors din țările vestice acasă, mânați de teama infectării cu noul virus. O parte dintre aceștia se ocupau în țările adoptive cu diferite practici ilegale, practici din care ar putea reieși un comportament tipic acestor jafuri.

Ar putea fi vorba de persoane care, în vest, se îndeletniceau cu aceleași activități însă, odată ce au ajuns acasă, au continuat.
Libertatea relata în 10 martie 2019
„O bandă de români jefuia bancomate în Spania folosind același explozibil utilizat de jihadiști în atacuri teroriste!
O grupare de români care aruncau în aer bancomatele cu explozibilul folosit de jihadiști a fost anihilată în Spania, iar patru dintre membrii ei au fost arestați. Poliția spaniolă și Europolul îl caută pe cel de-al cincilea.
Unul dintre bandiții care jefuiau bancomatele prin această metodă avea cunoștințe militare, au aflat anchetatorii spanioli. Românii care dădeau loviturile în acest mod foloseau explozibilul cunoscut drept „mama lui Satan” și care era atât de puternic încât afecta structura de rezistență a clădirilor. Pompierii erau nevoiți ulterior să asigure fațada clădirii cu parapeți metalici, până la lucrările de consolidare. Românii au fost prinși în flagrant după ce au dat câteva lovituri, băgând în sperieți locuitorii zonelor afectate. Aveau același mod de operare, alegându-și localitățile mici, liniștite și acționau numai în timpul nopții. Foloseau pentru atacurile la bancomat un explozibil numit „Mama lui Satan”, folosit de obicei în atacurile teroriste comise de jihadişti.

Criminaliștii au descoperit faptul că românii foloseau triperoxid de triacetonă, TATP, același explozibil folosit de teroriștii care au comis atentate în Franța, relatează Știrile TVR. Primele spargeri după acest tipar au început anul trecut iar românii au fost prinși recent în flagrant, în timp ce încercau să arunce în aer un bancomat din provincia Albacete. Astfel, autoritățile au reușit să captureze pentru prima dată o cantitate de explozibil de acest tip, înainte să fie detonată. Este vorba de 730 de grame de explozibil similar cu cel care a fost folosit în atentatele comise de Daesh la Bruxelles și la Paris.

Cei 4 romani arestați, o femeie și 3 bărbați, sunt bănuiți de comiterea a cel puțin 5 furturi de acest fel, în special în zone rurale din provinciile Albacete, Valencia și Cuenca. Unul dintre ei are cunoștințe militare și introducea bomba în bancomat pe un fel de paletă, asemănătoare cu cea a unui brutar. După ce se adăposteau la zeci de metri, bomba era detonată prin cabluri conectate la o baterie de motocicletă. Furau toți banii din bancomat și apoi fugeau până la un loc de întâlnire stabilit dinainte, unde îi aștepta soția unuia dintre ei cu mașina. În colaborare cu Europol mai este căutat un suspect, iar informațiile arată că gruparea ar fi comis spargeri asemănătoare și în Germania sau Italia.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *