Actualitate

10% din totalul accidentelor din acest an produse de mașini cu volan pe dreapta s-au produs în județul Buzău

Aproximativ 10% din totalul accidentelor rutiere produse în acest an de șoferi ai unor autoturisme cu volanul montat pe dreapta s-au petrecut în județul Buzău.

Accidentele produse la nivel național de către șoferi aflați la volanul unor autoturisme cu comenzile pe partea dreaptă reprezintă, în continuare, o gravă problemă la nivel de siguranță rutieră.
O problemă o reprezintă și multitudinea de vehicule cu volan pe dreapta înmatriculate în continuare de către Registrul Auto Român.

Din totalul celor 24 de accidente rutiere provocate de șoferi aflați în mașini cu volanul montat pe partea dreaptă în prima parte a anului, două s-au petrecut în județ. Este știut faptul că acest tip de vehicul oferă o vizibilitate redusă în situația unei depășiri, în condițiile în care șoferul trebuie să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie, comparativ cu autoturismele cu volanul pe partea stângă.

O categorie aparte de șoferi ai acestor vehicule care sunt implicați în diferite evenimente rutiere o reprezintă minoritarii care, aleg să aducă din Marea Britanie vehicule cu volanul pe dreapta, care mai apoi sunt introduse în traficul din România.
Motivul pentru care conaționalii noștri decid să plaseze în circulație vehicule din Marea Britanie îl reprezintă costul mult mai mic al autoturismelor, unele chiar la jumătate de preț față de piața europeană.

CITEȘTE ȘI:
În primele 6 luni ale acestui an, la nivelul întregii țări, s-au produs 25 de accidente grave cu implicarea autovehiculelor cu post de conducere pe partea dreaptă, soldate cu decesul a 16 persoane și rănirea gravă a altor 24. În 24 dintre cele 25 de accidente, vina a aparținut în totalitate șoferilor respectivelor vehicule.

Când s-ar putea interzice înmatricularea acestor vehicule în România
Marea Britanie, țara cu cele mai multe vehicule cu volan pe dreapta care circulă în România a ieșit din Uniunea Europeană, însă până la data de 31 decembrie 2020, rămâne în vigoare o perioadă de tranziție. Acest termen a fost stabilit ca urmare a Acordului de retragere și poate fi prelungit. Conform Registrului Auto Român, în perioada 01.02.2020 până pe 31.12.2020 se acceptă, în aceleași condiții, omoligările UE emise de Marea Britanie, adică și vehiculele cu volan pe dreapta care provin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor primi CIV.

De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu va mai fi prelungit, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România. Acest lucru înseamnă că autoturismele cu volan pe dreapta  vor trece printr-un proces de omologare individuală și vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul provenit dintr-un stat terț.

FOTO: Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *