Iată ce taxe și impozite vom plăti din 2016
Anul care tocmai a început ne va aduce reduceri de prețuri la produse și servicii. Toate aceste scăderi au fost posibile grație scăderii cotei TVA la 20%, iar în unele situații la 9% și chiar la 5%. Pe lângă aceste scăderi binevenite, cresc prețurile la polițele RCA și la impozitele pe locuințe și terenuri. Poate cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru anul în curs o reprezintă reducerea cotei generale a TVA, de la 24 la 20%, măsură ce ar trebui să scadă prețurile cu o valoare generală de 3,33% dacă se transmite integral.
Totodată taxa pe valoarea adăugată va scădea de la 1 ianuarie de la 9 la 5% pentru cinematografe, manuale școlare, muzee, reviste și ziare, nivel care se va aplica și pentru evenimentele sportive și culturale. În prezent, pentru toate aceste obiective fiscale taxa aplicată era de 24%. O cotă de 9% se aplică și pentru hoteluri, alimente, restaurante, medicamente, furnizare de apă. Teoretic, un TVA mai mic duce și la o scădere a prețului la pompă pentru carburanți chiar de la începutul anului, însă acest preț va ține cont și de evoluția cotației petrolului pe piețele externe.
CITEȘTE Și: O nouă scumpire pentru râmniceni
Supraaciza la produsele petroliere va fi eliminată la începutul anului 2017. Accizele și taxele percepute de Statul Român reprezintă peste jumătate din prețul carburanților de la pompă. Cursul de schimb în funcție de care ar putea să se calculeze acciza în 2016 este cel utilizat în 2014, adică 4,7380 lei/euro, însă legislația prevede și o adjustare a acestuia cu rata inflației. În rândul produselor accizabile se regăsesc în prezent benzina, motorina, energia electrică, gazul natural, dar şi produse precum alcoolul şi ţigările, cafeaua, unele bijuterii, confecţii din blănuri şi iahturi. Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru unele dintre aceste produse, cum ar fi cafeaua, blănurile şi iahturile, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ 30%. De asemenea, energia electrică se va ieftini de la 1 ianuarie, astfel că preţul electricităţii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare.
CITEȘTE Și: Compania de Apă Buzău își bate joc de râmniceni
O modificare importantă din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente acestui an, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5% datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie. Românii vor plăti mai mult anul viitor pentru asigurările auto obligatorii, în principal fiind cazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel naţional în cursul lunii decembrie şi au cerut autorităţilor să intervină pentru rezolvarea problemei. Transportatorii au susţinut că preţul poliţelor RCA ar fi putut creşte cu până la 400%.