Sport

UEFA se opune ”cu fermitate” propunerii de suspendare a licențierii cluburilor de Liga I

Directorul Departamentului de Licențiere și Fair Play Financiar al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Andrea Traverso, a afirmat că forul european se opune ”cu fermitate” propunerii făcute de Liga Profesionistă de Fotbal din România de suspendare a procesului de licențiere a cluburilor pentru Liga I.

 

”Ca răspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 și ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licențiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să țineți cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri și nu susține suspendarea condițiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie în sezonul 2014-2015”, se arată în scrisoarea adresată de Traverso lui Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, și publicată de site-ul FRF. ”O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licențiere a cluburilor în România și ar însemna un mare pas înapoi în ceea ce privește obiectivele fundamentale ale sistemului de licențiere care a fost creat pentru a promova și a îmbunătăți fotbalul din România sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi în contradicție cu recomandările recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licențiere pentru participarea în competițiile interne”, precizează oficialul. Traverso subliniază că Administrația de licențiere din cadrul FRF și-a îndeplinit responsabilitățile ”cu mult profesionalism”, iar munca întreprinsă până acum în domeniul licențierii cluburilor trebuie continuată și susținută.

 

Oficialul UEFA a afirmat că sunt cunoscute dificultățile financiare cu care se confruntă cluburile din România, iar acestea transformă într-o provocare încercarea cluburilor de a îndeplini cerințele de ordin financiar necesare procesului de licențiere. ”Aceste cerințe de ordin financiar au rolul de a îmbunătăți capacitățile economice și financiare ale cluburilor și este fundamental ca aceste cluburi să continue să fie evaluate conform acestor cerințe și să fie încurajate să le îndeplinească”, precizează Andrea Traverso. Directorul Departamentului de Licențiere și Fair Play Financiar de la UEFA menționează că, ”pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerințele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licențiere să fie suspendat, alte sancțiuni alternative (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul național al primei divizii”, adăugând că asemenea abordări au fost adoptate de numeroase federații europene.

 

”Departamentul de Licențiere și Fair Play Financiar din cadrul UEFA se află la dispoziția FRF pentru a ajuta la identificarea unei maniere convenabile de a aplica în continuare sistemul de licențiere a cluburilor în vederea înscrierii în prima divizie, ediția 2014-2015”, afirmă Traverso. Președintele LPF, Gino Iorgulescu, afirmase luna trecută că solicitarea de renunțare la sistemul de licențiere a fost făcută de cluburi, fostul internațional apreciind că aceste criterii de licențiere ”sunt foarte dure pentru o țară ca România”, iar în multe ligi de fotbal din Europa criteriile din țara noastră sunt aplicate doar cluburilor care participă la cupele europene. Iorgulescu a afirmat că dorește criterii mai ușor de îndeplinit de către cluburi, iar procesul de licențiere să revină LPF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *