De ce proștii reușesc mereu în viață și deștepții nu
M-am întrebat de multe ori de ce majoritatea oamenilor inteligenți, cu bun simț și responsabili eșuează în viață. În cealaltă tabără proștii reușesc să obțină funcții importante în societate și de cele mai multe ori ajung să conducă destine. Pe scurt pot afirma, cu exemple concrete, că oamenii deștepți sunt toți o adunătură de idioți.
Oamenii deștepți nu înțeleg faptul că întregul Univers funcționează după principiul „acțiune și reacțiune”. Să-ți dau un exemplu; dacă arunci cu o piatră într-un geam, acesta se sparge, însă dacă pur și simplu te gândești cum să spargi geamul, geamul nu se va sparge. Este extraordinar de simplă toată ecuația, însă spre surprinderea mea, lumea nu s-a prins de faza cu acțiunea și reacțiunea. Multe studii străine au evidențiat faptul că acțiunea este principalul ingredient al succesului. Dacă nu faci nimic, nu se întâmplă nimic, nu? Oamenii deștepți pierd prea mult timp gândindu-se și analizând situații. Proștii acționează direct.
Dacă un dobitoc vrea să ajungă din punctul A în punctul B, o ia drept înainte, pe când deșteptul analizează potențialele trasee, ia în calcul situațiile neprevăzute ce pot apărea pe parcursul drumului și colac peste pupăză își mai face și un plan de rezervă. Dacă deșteptului îi apare un zid în cale se va gândi ce să facă; să îl ocolească prin dreapta, prin stânga, să îl sară sau să sape o groapă? Dacă, să zicem, va fi nevoit să sape o groapă pentru a depăși obstacolul ar fi trebuit să își ia la el o unealtă potrivită, însă aici apar alte întrebări și analize; „Care este cea mai eficientă unealtă de săpat?”, „Să fie din fier sau de lemn?”, „Să fie manuală sau automatizată?”. Întrebările pot continua la nesfârșit. Dacă variabilitatea situațiilor devine stresantă pentru deștept, acesta renunță la drum. Oamenii inteligenți se plictisesc repede și sar peste etape. Această categorie de indivizi nu este consecventă, nu este perseverentă însă are foarte multe idei pe care o să le încerce. Având atâtea idei vor trece rapid prin toate, ajungând la o vârstă în care timpul și-a spus deja cuvântul. Oamenii deștepți se întreabă „Ce idee aș mai putea pune în practică”, pe când un prost spune „Ia să văd ce am mai făcut și a funcționat ca să repet?”. S-a constatat că una dintre ambițiile oamenilor deștepți este să schimbe lumea într-un fel sau altul.
CITEȘTE ȘI: Ce este de fapt această criză a imigranților?
Prietene, te anunț că lumea nu dă doi bani pe tine. Îți dai seama că înaintea ta au mai încercat alte zeci de milioane de oameni să schimbe chiar Universul. Crezi că tu ești cel mai deștept om din lume? Crezi că nu și-au mai dat și alții seama că e o problemă în Univers și trebuie rezolvată? În altă ordine de idei, dar tot pe aceeași temă, oamnii deștepți luptă cu sistemul. Ce e sistemul? Păi este un fel de conspirație mondială compusă din corporații internaționale care manipulează guverne și ne bagă pe gât fel de fel de produse. Evident că nu te obligă nimeni să te îți dai ultimii bani pe cel mai nou tip de smartphone și să faci cumpărăturile la supermarket. Scopul acestui sistem, din punctul meu de vedere, este să îl înțelegi, să îi găsești punctele slabe și să îl fentezi ori de câte ori se ivește ocazia. Dacă ai bani, nu îi folosi să cumperi lucruri cu ei; cumpără experiențe. S-a dovedit că oamenii cu mulți bani nu cumpără obiecte pentru că se plictisesc rapid de ele ci își investesc banii în acumularea de informații, experiențe și trăiri. Nu te mai plânge că nu ai bani. Timpul utilizat cât timp te plângi, invidiezi, bârfești și arâti cu degetul ar putea fi folosit într-o acțiune concretă pentru tine. Detașează-te ușor de părerile altora și concentrează-te pe ceea ce îți aduce fericirea. Asta este soluția!